181011 dineco kuhinje baner 180607 tepih servis baner2

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

  • 190914 siko baner
  • 190914 siko baner2
160123 mjesto za vasu reklamu 170901 best baner
 
 
 
 

Zašto smo loše raspoloženi kad napolju pada kiša?

 Kada je napolju ovakvo vreme svi smo neraspoloženi, depresivni, lenji i pospani. Znate li zašto je to tako?

140516-kisa


Da li ste se ikada zapitali zašto se osećate tako umorno, turobno, pospano, depresivno ili melanholično kada pada kiša, odnosno kada je dan siv i tmuran? Čak i ako ne osećate neku od ovih teških emocija, kad je ovakvo vreme, sigurno vam je makar malkice dosadno i sve što želite jeste da lenčarite, odnosno da vas svi ostave na miru.

Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utiču na vaše raspoloženje, znajte da niste jedini. Negativno raspoloženje izazvano lošim vremenom toliko je uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega – "sezonska depresija". Ona više pogađa žene od muškaraca, iako pravi razlozi za to još uvek ostaju neistražena misterija.

SEROTONIN I MELATONIN

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje tokom kišnih dana odgovorna su dva hormona: serotonin i melatonin.

Serotonin je hemikalija koja nam daje opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je nivo serotonina nizak, veće su šanse da ćemo se osećati pospanima, umornima i generalno lošije raspoloženima.

Melatonin je, s druge strane, hemikalija koja izaziva osećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u telu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom 'sivih i tmurnih' dana još uvek proučava, iako se generalno veruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svetlo, a melatonin nas uspava kada detektuju tamu.

KAD JE NEBO VEDRO, SPAVAMO DUŽE I BOLJE

Iako nam se može učiniti da spavamo bolje i duže kada je sunčano, kišovito ili generalno tmurno vreme, naučnici tvrde da ipak spavamo bolje kada je napolju lepo vreme.

Foto-ilustracija: Foter/DeaPeaJayFoto-ilustracija: Foter/DeaPeaJay
Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru u Njujorku sproveli su studiju koja je uključila 43 učesnika koji su vodili dnevnike spavanja tokom 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su učesnici spavali mnogo bolje i duže kada je napolju bilo vedro nebo.

(Telegraf.rs / Pixelizam)