181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic  200608 eko centar usce 170901 best baner
 
 
 
 

Uskoro polaganje ispita za "vozača" drona

Detalji u vezi da polaganjem ispita iz poznavanja propisa iz civilnog vazduhoplovstva BiH za operatora drona biće poznati u oktobru, saopštila je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) BiH.

200829 dron

 Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima već je stupio na snagu a primjenjivaće se tek za mjesec dana, odnosno od 25. septembra.

U BHDC-a kažu da će se Pravilnik sprovoditi u tri faze koje podrazumjevaju:

– upis drona u evidenciju BHDCA;

– organizovanje polaganja ispita iz poznavanja propisa iz civilnog zrakoplovstva BiH za operatora drona;

– operativna i druga posebna odobrenja.

„Prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju, vlasnik drona treba popunjen zahtjev sa prilozima da dostavi u BHDCA. Nakon završetka procesa upisa u evidenciju, slijedi faza provođenja polaganja ispita iz poznavanja zrakoplovnih propisa BiH za operatore drona“, istakli su u BHDC-a.

Dodali su da se više informacija u vezi sa pomenutim testom, kao i terminima za polaganje istog, može se očekivati u oktobru mjesecu.

„Faza izdavanja operativnih i drugih posebnih odobrenja za operatore koji izvode radove iz vazduha biće provedena nakon završetka prve dvije faze“, naveli su u BHDC-a.

Pozvali su operatore i vlasnike dronova da redovno prate web stranicu BHDCA, sekciju DRON, gdje će biti blagovremeno informisani o svim planovima i aktivnostima u vezi sa implementacijom pravilnika. (Capital.ba)