230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Mladi koji "duvaju" imaju manji IQ

Mlade osobe koje puše marihuanu imaju veliki rizik od znatnog i nepovratnog smanjenja IQ-a, objavili su naučnici. Rezultati su dobijeni zahvaljujući istraživanju urađenom na 1.000 osoba na Novom Zelandu.

120830-duvanje

Jednom usporen razvoj inteligencije je nepovratan proces

Međunarodni tim naučnika je otkrio da oni koji počnu da puše marihuanu pre punoletstva, dok im je mozak još u razvoju, imaju manji IQ. Oni su više od 20 godina pratili živote grupe ljudi iz Dunedina na Novom Zelandu, koji su uključeni u istraživanje kada su bili deca i pre nego što je iko od njih počeo da "duva". Svi uključeni u istraživanje su često intervjuisani, sve dok nisu napunili 38 godina.

Pošto su uzeli u obzir druge faktore, kao što je konzumiranje alkohola, duvana ili drugih droga, kao i godine školovanja, naučnici su zaključili da oni koji su često koristili kanabis imaju manji IQ. Što su ga češće pušili, to im je IQ bivao manji.

Najveće posledice su primećene kod onih koji su počeli kao adolescenti i koji su nastavili tu praksu i kasnije. Naime, oni su u proseku imali za osam poena manji IQ. Smanjenje ili potpuni prestanak korišćenja marihuane nije imao nikakav pozitivan uticaj na njihov IQ.

Profesor Teri Mofit sa Instituta za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu u Londonu, jedan od članova istraživačkog tima, je rekao da ovo istraživanje ima veliki uticaj na shvatanje o opasnosti koju predstavlja pušenje marihuane.

"Ovo istraživanje je zahtevalo veliki naučni napor. Pratili smo 1.000 učesnika, testirali smo njihove mentalne sposobnosti dok su bili deca i pre nego što su počeli da konzumiraju kanabis, a testirali smo ih i 25 godina kasnije, pošto su neki od njih postali 'hronični korisnici'. Učesnici istraživanja su bili iskreni kada su u pitanju njihove navike korišćenja marihuane, jer su verovali u poverljivost podataka, a čak 96 odsto učesnika je završilo istraživanje započeto 1972. godine. Ovo je specijalno istraživanje i urađeno je na tako profesionalan način da sa sigurnošću mogu reći da je kanabis štetan za mozak maloletnika, ali da nema nikakav uticaj na mozak punoletnih osoba", rekao je Mofit. (Vesti-online)