230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Muškarce više privlače pametne nego zgodne žene!

Naime, tradicionalno ženske osobine, poput kuvanja ili izgleda, sve manje privlače muškarce. Modernim muškarcima je važnija pamet i inetligencija ljepšeg pola, tvrde naučnici. U zapadnim društvima, gdje su muškarci i žene ravnopravni, interes za takve osobine je u padu.

120910-muskarci

Dr. Marcel Zentner, psiholog na Univerzitetu York rekao je da je istraživanje pokazalo da muškarci u društvima poput britanskog, ili skandinavskog, više cijene žensku inteligenciju od fizičkog izgleda. Dodao je kako su prije žene više pažnje obraćale na finansijsku situiranost muškarca, dok danas zbog ravnopravnosti, fizički izgled muškarca postaje faktor koji će privući žene.

Njegov tim proveo je istraživanje na 12 hiljada ljudi u 30 zemalja, u kojem ih je pitao da opišu osobine koje najviše cijene kod potencjalnih partnera, prenosi Daily Mail.

Muškarci u manje razvijenim zemljama odabirali su fizički izgled, dok su žene odabirale mogućnost muškaraca da brine o porodici.

U razvijenim zemljama, gdje je visoki stupanj ravnospravnosti među polovima, situacija se drastično mijenja. U tim zemljama muškarci, kao ženskle osobine koje ih najviše privlače, biraju inteligenciju, dok žene biraju fizički izgled.

(Dnevnik)