230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Procesori budućnosti

Procesori četvrte generacije Intel Core, postavitće novi standard mobilnog računarstva i Ultrabook, tablet i drugih prenosnih uređaja, kaže proizvođač.

120914-i5

Na konferenciji Intel Developer Forum, u San Francisku, saopšteno je da je kompanija Intel uspela da smanji potrošnju energije Intel Core procesora četvrte generacije, zasnovanih na najnovijoj Haswell mikroarhitekturi, i to više od 20 puta u odnosu na drugu generaciju procesora. Pri tome ovi procesori i dalje imaju očekivano dobre i pouzdane performanse.

Od kada je prošle godine kompanija Intel pokrenula i investirala u novu kategoriju Ultrabook računara, nastao je veliki broj inovacija u oblasti ličnog računarstva. Više od 140 modela Ultrabook računara je u razvoju, od čega su mnogi prenosni, a više od 70 modela pokreće treća generacija Intel Core procesora.

Kada 2013. godine, kompanija počne da ugrađuje nove 22 nm Intel Core procesore četvrte generacije u Ultrabook i druge računare, doneće podršku za Intel HD grafiku, uputstvo za nov način bržeg šifrovanja i bolje performanse, nove bezbednosne karakteristike na bazi hardvera i procesore sa nižom potrošnjom energije koji će omogućiti duže trajanje baterije.

Kako bi podstakli inovacije u oblasti mobilnog računarstva, novi čipovi niske potrošnje zasnovani na Haswell mikro-arhitekturi proširiće ponudu kompanije, u početku tako što će raditi na oko 10 vati kako bi omogućili da Ultrabook i tablet uređaji postanu tanji i lakši, sa boljim performansama i dužim trajanjem baterije.

Uskoro dostupni, procesori nove generacije Intel Atom (zvanični naziv Clover Trail) kreirani su specijalno za OS Windows 8. Bazirani su na 32 nm tehnologiji kompanije Intel i napajaju lagane tablet uređaje i omogućavaju izuzetno dugo trajanje baterije.

(MONDO)