230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

"Opel moka" - samo što ne vozi umesto vas

"Opel" je lansirao novi model "moka" sa jedinstvenim sistemima pomoći u vožnji, koji uključuje "Opel Eye" kameru, pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i nizbrdo (HDC), kao i sofisticiranu elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC).

120918-moka

opel.com
"Opel je ponovo pokazao industrijsko vođstvo, pružajući tehnologije koje povećavaju udobnost i sigurnost. One nisu samo rezultat najsavremenijeg nemačkog inženjerstva, već su, takođe, dostupne i vozačima SUV-a", izjavio je potpredsednik "Opelovog" inženjeringa Mihael Ableson.

"Opel Eye" prednja kamera, koja se nalazi između vetrobrana i retrovizora, pomaže vozačima "moke" na dva različita načina.

Kamera je u stanju da prepozna znakove na putu i oznake traka, pa pruža osnovu za sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (TSR), upozorenje o napuštanju trake (LDW) i upozorenje na čeoni sudar (FCA).

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova čita ograničenja brzine, zabrane preticanja i mnoge druge znakove i prikazuje ih na instrument tabli.

Zavisno od uslova osvetljenja, trenutni sistem (TSR II) počinje da prepoznaje i iščitava znakove na svakih 60 metara.

Upozorenje o napuštanju trake upozorava vozača kada nenamerno napusti svoju traku.

Ovo pomaže u sprečavanju opasnih situacija, kao na primer kada vozač zaspi za volanom.

Upozorenje o napuštanju trake može da se uključi ili isključi preko tastera. Kada je aktivno, ono upozorava vozača zvučnim signalom i treperenjem ikone na instrument tabli.

Upozorenje na čeoni sudar (FCA) upozorava vozača glasnim alarmom, kao i vizuelnim upozorenjem na instrument tabli ako se vozilo nađe u kritičnoj situaciji gde je sudar sa vozilom ispred neminovan.

FCA upozorava i na objekte u kretanju i u mirovanju.

Pored toga, "moka" je jedan od retkih automobila u svom segmentu koja nudi pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC), kao standardni deo ESC-a, kako za varijantu sa pogonom na sve točkove, tako i za pogon na prednje točkove.

HSA funkcija povećava udobnost vožnje, pomažući vozaču kada vozilo treba da krene uzbrdo. HDC funkcija je veoma korisna u obrnutom scenariju, kada se vozilo spušta niz strminu.Tada vozač može da odredi i ograniči brzinu kojom vozilo treba da se spusti.

Automatizovana kontrola brzine znači da vozač ne mora da primenjuje kočnice da bi se spustio nizbrdo. Ovo je posebno korisno u ograničenim uslovima, kao što su zaleđene površine ili makadamski putevi, na kojima je važno održati konstantnu brzinu.

Željenu brzinu može da podesi vozač, bilo ubrzavanjem ili kočenjem - sistem pomoći će održavati brzinu.

(Tanjug)