230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Novi model vraća "Jaguaru" staru slavu

"Jaguar" je, predstavljanjem novog automobila tipa F, pokušao da nadmaši slavne dane prošlosti iz 1960, budući da se prethodnik novog modela smatra jednim od najlepših sportskih automobila ikad proizvedenih.

120928-jag

Beta/AP
Indijski proizvođač automobila "Tata" kupio je 2008. kompaniju "Jaguar Land Rover" za 2,3 milijarde dolara, uz ambiciozan plan da oživi slavu koju su te dve firme izgubile prethodnih decenija, prenosi agencija AP.

Novi automobil tipa F, prvi "Jaguarov" dvosed u poslednjih 50 godina, prvi je značajan poduhvat novih vlasnika britanske kompanije.

Dizajneri su inspiraciju za novi model potražili u prošlosti, budući da je E model bio popularan širom sveta, u nadi da će njihova inspiracija obeležiti budućnost "Jaguara".

"Danas je ogroman izazov proizvesti lep automobil usklađen sa svim svetskim propisima", rekao je istoričar "Jaguara" Filip Porter, koji je napisao knjigu o tipu E. On još nije vozio tip F, ali mu se sviđa ono što je do sada video.

"To je kombinacija sjajnih 'jaguara' iz prošlosti, njihovog stila, odličnih motora i sjajnih performansi", ukazao je Porter, dodajući da novi model "zvuči kao sportski automobil, što je najvažnije".

Novi "jaguar" dolazi sa dva tipa motora: trolitarski šestocilindarski motor jačine 340 konjskih snaga za klasični tip F i 380 konjskih snaga za tip S, kao i petolitarski V8 motor sa 495 konjskih snaga.

"Jaguar" navodi da tip F do "stotke" ubrzava za 5,1 sekundu, tip S za 4,8 sekundi, a model sa motorom V8 za 4,2 sekunde. Automobil ima osmostepeni menjač, automatski ili manuelni.

Automobil izgledom podseća na stari tip E - jedan od najlepših modela ikada napravljenih, i umesto moderne kontrolne table osetljive na dodir, kao kod brojnih novih vozila, ima kružne prekidače za grejanje i ventilaciju.

"Jaguar" prvim sportskim modelom u poslednjih pola veka želi da privuče pažnju, što mu, izgleda, polazi za rukom. Ostaje da se vidi da li će potencijalni kupci koji merkaju "porše 911" ili "mercedes benc SL" videti "jaguar tip F" kao dobru alternativu.

Pedeset godina je dug vremenski period za pauzu između modela, a sećanja na dobre stare dane su izbledela.

(Tanjug)