230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

3 miliona dolara za Ajnštajnovo pismo

Pismo ko je je napisao Albert Ajnštajn godinu dana prije smrti, i u kome piše o svojim pogledima na religiju, naćiće se na aukciji na 'eBay-u' ovog mjeseca, a početna cijena mu je 3 miliona dolara.

121004-ajnstajn

Poznato kao ''Božje pismo'' (God Letter) ovo pismo nudi pogled u privatna razmišljanja naučnika o religiji, Bogu i tribalizmu, prenosi Rojters.

''Ovo pismo, po mom mišljenju je od istorijskog i kulturnog značaja jer se u njemu nalaze lične i privatne misli Alberta Ajnštajna, jednog od najbrilijantnijih umova 20. vijeka'', rekao je predsjednik aukcijske agencije koja će voditi aukciju na ibeju, Erik Gazin. ''Pismo je pisano pred sam kraj njegovog života, nakod dugog životnog učenja i razmišljanja''.

Ajnštajn je napisao pismo u Njemačkoj 3. januara 1954. godine, a bilo je namijenjeno filozofu Eriku Gutkindu nakon što je pročitao Gutkindovu knjigu ''Izaberi život: Biblijski poziv na revolt'' (Choose Life: The Biblical Call to Revolt).

''...Riječ Bog je za mene ništa više od izražavanja i proizvoda ljudske slabosti, Biblija je grupa počasnih, ali primitivnih legendi koje su ipak prilično djetinjaste'', napisao je naučnik, koji je 1921. godine nagradjen Nobelovom nagradom za fiziku.

Anonimni prodavac pisma, koje će se se naći na aukciji sa originalnom kovertom, markicom i poštanskim žigom, kupio ga je u Londonu na aukciji 2008. godine za 404.000 dolara.

Od tada pismo je smješteno u temperaturno-kontrolisani trezor u javnoj instituciji. Iako je početna cijena 3 miliona dolara, Gazin je rijeko da očekuje da će pismo biti prodato za dvostruku ili trostruku sumu novca od početne na aukciji koja će trajati od 8. do 18. oktobra na sajtu www.einsteinletter.com.

''Ibej ima najširu moguću publiku širom svijeta, tako da će aukcija biti pristupačna svima'', objasnio je on. (Tanjug)