230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

"Neustrašivi Feliks" danas skače iz stratosfere uz direktan prenos na Jutjubu

Austrijanac Feliks Baumgartner, poznat kao "Neustrašivi Feliks", detaljno se pripremio pred svoj današnji skok padobranom sa visine od preko 37 kilometara, kojim bi trebalo da postavi nov svetski rekord u ekstremnim padobranskim skokovima, a usput i da dostigne nadzvučnu brzinu. Čitav poduhvat će biti direktno sniman i prenošen na Jutjubu.

120929-felix

Feliks Baumgartner detaljno se pripremio pred svoj skok padobranom

Skok uživo na Youtube-u možete pratiti na http://www.youtube.com/user/redbull/stratos

U ovom ekstremnom sportu i najmanja sitnica može da košta glave, i zato u pripremama ništa nije prepušteno slučaju. Baumgarten je u subotu snimljen u Rozvelu, gde je sa svojim timom obavio finalne pripreme nakon pet godina treninga i planiranja.
Pošto je još jednom prošao sve tehničke detalje, Baumgartner je u svom speijalnom odelu pod pritiskom, vrednom 200.000 dolara, malo posedeo u zasebnoj prikolici, odsutnog izraza lica, prikupljajući duhovnu snagu za poduhvat koji mu predstoji.
"Neustrašivi Feliks", koji izgleda kao lik iz nekog holivudskog akcionog filma - samopouzdan, zgodan, i sa tetovažom "rođen da leti" na ruci - apsolutno veruje u uspeh i tvrdi da se nikada ne bi ni odvažio da pokuša da nije tako. Ovo uverenje deli i njegov tim inžinjera i drugih naučnika, koji nakon petogodišnjih priprema mogu da se pouzdaju da će sve proteći u najboljem redu, pa su stoga pristali i da se skok direktno snima i emituje na Jutjubu.
Ima, doduše i stručnjaka koji tvrde da bi, uprkos svim predostrožnostima, stvari mogle da krenu i te kako naopako - u toj meri da Baumgartenu proključa krv, eksplodira mozak, ili iskoče oči, i sve to u prenosu uživo, ali on i njegov tim takve zloslutne spekulacije ne smatratraju za realne.
Da će sve dobro proteći pouzda se i dr Džonatan Klark, medicinski direktor čitave operacije, koji u njoj učestvuje i iz jednog interesantnog ličnog razloga.

121009-felix

Od pogibije astronauta Laurela, kada se spejs šatl "Kolumbija" 2003. raspao iznad Teksasa, ovaj bivši Nasin hirurg je, naime, svoju karijeru posvetio istraživanju kako da se povećaju izgledi astroanuta da prežive pad sa sličnih visina, i na osnovu svog dosadašnjeg rada i iskustva "u potpunosti očekuje da će sve proći uspešno".

"Naravno, to se ipak još uvek ne zna", zaključuje, međutim, čak i on, pa zato smelom Austrijancu sutra možemo samo da poželimo sreću. (Blic)