230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Ostavio sve i obišao 198 zemalja bez letenja

Graham Hjudžes iz Liverpula posetio je gotovo sve zemlje putujući kopnom i morem.

121010-putovanje

"Već sam posetio 198 zemalja od kojih je 190 priznatih od strane Ujedinjenih nacija. Treba da posetim još tri, kako bi kompletirao putovanje", kaže on.

Za ovaj poduhvat trebalo mu je tri godine i devet meseci, a usput nije imao nikakve sponzore – oslanjao se na pomoć stranaca.

"Koštalo me je svega što sam posedovao i moje desetogodišnje veze. Usput sam više puta optužen i osuđivan. Dva puta sam uhapšen u Gvineji, Bog zna koliko puta u Kamerunu, a proveo sam nedelju dana iza rešetaka u Kape Verdeu (pod optužbom za krijumčarenje ljudima) i Kongu (pod optužbom da sam špijun).

Međutim, da budem iskren, to su samo sitnice u odnosu na divnu, urnebesnu i neverovatnu avanturu u koju sam se upustio", kaže on.

Graham kaže da je gajio najviše predrasuda prema Iranu, ali da mu je ta zemlja ostala u najlepšem sećanju.

"Bio sam dobrodošao u svačijoj kući, zvali su me na večere, pomagali mi – bilo je neverovatno".

Sada je u Šri Lanci gde pokušava da se ukrca na teretni brod ka Maldivima i Sejšelima.

Nada se da će tako stići do svoje konačne destinacije, Južnog Sudana (najnovije države na svetu) u novembru, a zatim se vratiti kući do decembra.

"Ova avantura povratila mi je veru u čovečnost. Imao sam nekoliko problema sa vlastima, ali većina ljudi u svakom gradu u svakoj zemlji samo pokušava da živi svoje živote i učiniće sve da pomogne strancu u nevolji", kaže Graham koji je svoju ekspediciju simbolično nazvao "Odiseja".

(B92)