230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Šta raditi ukoliko ste po ceo dan za računarom

Stalni rad na računaru pored bolova u leđima može ugroziti vid. Pogledajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da olakšate rad i sprečite posledice.

121011-vid

Uz današnju povezanost radnog mesta i računara, te zavisnost o igricama i drugim vrstama moderne zabave, možda gledate u ekran i više od 10 sati dnevno. Imajući to na umu, važno je zaštititi oči.

Da biste smanjili dugoročnu štetu do koje dovodi predugo gledanje u ekran, isprobajte sledeće praktične savete.

Sasecite problem u korenu

Zašto monitor ne biste prilagodili svojim potrebama? Prilagodite svetlost, kontrast, boju i druge parametre – tako ćete manje naprezati oči.

Investirajte u naočare za rad na računaru

Naočare za rad na računaru imaju zaštitni premaz na sočivima te tako smanjuju štetno reflektovanje svetla.

Koristite opciju uvećavanja slova

"Microsoft" je svestan da čitanje na računaru nije baš lako. U gotovo svim verzijama operativnog sistema "Windows" može se naći opcija uvećanja teksta, te možete povećati određene delove na monitoru. Ako imate "Mac", koristite priloženi softver "Zoom" i prilagodite tekst kako biste olakšali čitanje.

Prilagodite veličinu stranice monitoru

Većina ekrana danas dolazi u formatu "wide-screen", što nije idealno za dokumente. Preglednici često prikazuju veb-stranice u koloni ostavljajući široke, prazne margine. Prilagodite to tako da stranica odgovara monitoru. Na "Mac"-u možete povećati veličinu prozora preglednika pritiskom na "Command" i "+" nekoliko puta.

Smanjite rezoluciju

Rezolucija se odnosi na uspravne i vodoravne linije. Što je više linija, to je veličina slike i teksta manja. Desnim klikom na radnoj površini u sistemu "Windows" možete podesiti rezoluciju na niži nivo. Na "Mac"-u možete pronaći popis podržanih rezolucija pod "Apple logo", "System Preferences", a zatim izaberite prikaz.

Odmorite oči

Ako predugo gledate u monitor, možete razviti sindrom računarskog vida. Povremeno pogledajte daleko od ekrana, fokusirajte se na detalje u daljini na otprilike 10 do 20 sekundi, a zatim se usredsredite na detalje koji su vam bliže. Ponovite to nekoliko puta.

Idite van!

Dugo sedenje usporava cirkulaciju, a to utiče i na oči. Osim toga, očima trebaju različiti nivoi svetlosti. I mala promena može ubiti monotoniju celodnevnog rada u kancelariji!

Možda nećete u potpunosti sprečiti naprezanje očiju, ali kombinujući ove korake biće vam mnogo lakše gledati u ekran.

(Telegraf.rs)