230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Skyfall: Najbolji 007 u istoriji?

Najnoviji film iz serijala o tajnom agentu Džejmsu Bondu mogao bi ujedno da bude i najbolji, ako je verovati prvim recenzijama filma „Skyfall".

121015-007

Scena iz filma (Foto: Beta/AP)
Dvadeset treći po redu u popularnom serijalu, film „Skyfall" režirao je Sem Mendes dok se u ulozi 007 agenta ponovo nalazi Danijel Krejg. Svetska premijera zakazana je za kraj oktobra, ali je film na pretpremijeri videlo i nekoliko novinara koji su puni reči hvale.

"Iako nije u potpunosti savršen, ovaj film je svakako jedan od najboljih Bond filmova u skorije vreme", piše Džefri Meknab za list "The Independent". Prema njegovom mišljenju, reditelj Mendes vraća se svojim najboljim korenima – jurnjavama, trkama i borbama.

„U isto vreme, on je suptilno vaskrsao celu filmsku franšizu, dajući više prostora karakterizaciji likova za razliku od ranijih filmova koji su često po tom pitanju bili površni", piše Meknab.

Nazivajući ga „buldogom od filma", kritičarka lista „Time" Kejt Mjuir piše: „Od prvog trenutka kada uz zvuke orkestra Adel počinje da peva, prizivajući nostalgične trunke niz kolektivnu kičmu publike, znamo da je ovo trijumfalan povratak klasičnom Bondu."

Kritičar Baz Bemigboj u recenziji za „Daily Mail" daje filmu pet maksimalnih zvezdica nazivajući ga izvanrednom kombinacijom u kojem se sreću 007 agent, Džejson Born i „Sam u kući"

Uz komentar da u filmu „Skyfall" možemo videti najlepšu akcionu scenu u dosadašnjoj Bondovoj karijeri, Robi Kolin za „Daily Telegraph" piše da se Sem Mendes ne plaši da pusti tihe dramatične momente da dišu.

Flmska ekipa predvođena Semom Mendesom (Foto: Beta/AP)
Sve i da ne bude upamćen kao najbolji, „Skyfall" će biti zabeležen kao do sada najduži 007 film. Ovo ostvarenje traje, za Bonda rekordnih 142 minuta. Dosadašnji rekord držao je film "Kazino Rojal", u kojem se Krejg prvi put predstavio kao 007 agent.

Novinar lista „The Hollywood Reporter" Tod Mekarti nazvao je film ozbiljnim i spektakularnim šouom. „Ovaj prelepo snimljen film sigurno će važiti za jedan od najboljih među brojnim Bondovim pristalicama, ostavljajući nas u nadi da na sledeći nastavak nećemo morati da čekamo četiri godine", piše Mekarti.

Glavnog negativca ovoga puta tumači Oskarom nagrađeni španski glumac Havijer Bardem koji je na prečac osvojio pomenute kritičare. Tako Meknab beleži da Bardem briljira i ovoga puta, nudeći interpretaciju zasnovanu na patologiji, groteski i zlobi viđenoj kod Hanibala Lektora.

Karolin Džovet u prikazu filma za „The Express" navodi da Bardem nije klasičan tip negativca koji želi da vlada svetom, hvaleći to što uspeva da nas istovremeno i nasmeje, što čini njegov lik još zločestijim.

Jedan od retkih kritičara koji nije sasvim oduševljen filmom jeste Ksan Bruks koji u recenziji za „Guardian" filmu daje tri od pet mogućih zvezdica. On posebno hvali prvu polovinu filma, primećujući da je nedostatak doslednosti u radnji zamagljen pozivanjem na sentimentalnost povodom pola veka od nastanka filmske istorije po Džejmsu Bondu.

U filmu „Skyfall" uz Krejga i Bardema igraju i Džudi Denč, Rejf Fajns, Naomi Haris i drugi. Britansku premijeru film će imati 26. oktobra, dok će domaća publika moći premijerno da ga pogleda 1. novembra u Sava centru, na zatvaranju ovogodišnje revije filmova „Cinemania".

(B92)