230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Veliki broj novih vozača voze bez oznake P

 U RS oko 40 odsto vozača početnika na automobilima koje voze nema oznaku P, koja je propisana obaveza za tu kategoriju učesnika u saobraćaju, pokazuju podaci izvršenih analiza na terenu.

121016-p

Još je poraznija činjenica da velika većina vozača koji postave tu oznaku na svoje vozilo, to čini neadekvatno, kršeći pritom važeći pravilnik u pogledu veličine i izgleda tablice na kojoj je oznaka P.
U praksi je vidljivo da se te tablice izrađuju na običnom papiru, postavljaju se na zadnje staklo i drugo.
Naime, iako je bilo inicijativa da taj propis bude ukinut, on i dalje važi u dijelu obaveznog posjedovanja te tablice.
Kako je kazao Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, analize koje oni sprovode pokazuju da gotovo polovina ili čak 40 odsto vozača početnika na svom vozilu nema obaveznu oznaku P, koja drugim učesnicima u saobraćaju pokazuje da u svojoj blizini imaju manje iskusnog vozača. On je dodao da većina onih koji je i imaju tu oznaku neadekvatno postavljaju.
"Međutim, to što veliki broj vozača početnika nema tu oznaku nije veliko pogoršanje za bezbjednost saobraćaja, ali može dosta da utiče na tog vozača, jer ako je nema, drugi mu sviraju zbog toga što vozi previše sporo ili što je neodlučan u nekim situacijama", rekao je Jaćimović i dodao da u takvim slučajevima može doći i do lakših udesa sa materijalnom štetom.
Isto tako, Perica Pećanac, viši stručni saradnik za odnose s javnošću i preventivno-sportske aktivnosti Auto-moto saveza RS, rekao je da je po ovom pitanju u praksi sasvim drugačije stanje od onog kakvo je propisano.
"Tablice se izrađuju na običnom papiru, postavljaju se na zadnje staklo i tako dalje. Iz prakse nam je poznato da oni koji nemaju ovu tablicu budu kažnjeni sa 40 KM, ali ne budu kažnjeni oni koji imaju nepropisno urađenu tablicu", rekao je Pećanac. On je dodao da AMS RS smatra da je ta tablica za vozače početnike veoma korisna i da će ostalim vozačima skrenuti pažnju da je u saobraćaju neiskusan vozač.
U praksi je vidljivo da se te tablice izrađuju na običnom papiru i postavljaju se na zadnje staklo
"Kulturan vozač će u svakom slučaju pomoći, odnosno tolerisati greške ukoliko budu napravljene i on će pomoći da vozač početnik ispravi grešku, a neće svirati i psovati", smatra Pećanac.
Prema njegovim riječima, više od dvije godine na snazi nije obaveza da lice mlađe od 23 godine ne smije upravljati vozilom u vremenu od 23 do pet časova, osim ako je s njim u vozilu lice starije od 25 godina.
Inače, Pravilnikom o načinu obilježavanja motornog vozila kojim upravlja osoba koja prvi put stekne vozažku dozvolu, propisano je da vozilo kojim u saobraćaju upravlja početnik, u trajanju od dvije godine, mora biti označeno posebnim znakom i obilježeno natpisom. Tako ta tablica treba da ima oblik pravougaonika, da bude bijele boje i da je na njoj crvenom bojom ispisano slovo "P" latiničnim pismom, ispod kojeg se upisuje broj vozačke dozvole početnika, dok je tablica izrađena na magnetnoj podlozi.
"Tablica se postavlja na zadnjoj strani vozila, i to tako da sredina tablice ne bude udaljena više od 40 centimetara od lijeve bočne ivice vozila, a visina tablice više od jedan metar od ivice kolovoza", propisano je Pravilnikom, kao i ostali detalji u vezi sa dimenzijom tablice.(Nezavisne)