230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Pet godina od smrti Toše zaštićen od zaborava

Peta godišnjica smrti makedonskog pjevača Todora - Tošeta Proeskog, balkanskog slavuja anđeoskog glasa, obilježena je danas u njegovom rodnom gradu otkrivanjem spomen-zida akademika Ganeta Todorovskog, posvećenog njemu i Majci Terezi.

121016.tose

 

Da uspomena na velikog humanitarca nimalo ne blijedi potvrdili su njegovi brojni obožavaoci, koji su obišli njegov grob, zapalili svijeće i položili cvijeće.
I ove godine organizovali su "Zvjezdano nebo", kojim je 5. oktobra obilježena godišnjica od njegovog posljednjeg koncerta.
Šesnaestero makedonskih sportista u subotu je krenulo na tradicionalni ultramaraton do njegovog rodnog grada, tokom kojeg su pretrčali više od hiljadu kilometara.
Proeski je život izgubio u 16. oktobra 2007. godine, u 26. godini, u saobraćajnoj nesreći na 170. kilometru autoputa Zagreb - Lipovac, kod izlaska za Novu Gradišku u Hrvatskoj, kada je automobil kojim je putovao iz Skoplja u Zagreb udario u prikolicu kamiona i odbio se u metalnu ogradu. U trenutku nesreće sa njim su bili i njegov prijatelj iz djetinjstva Georgij Georgijevski, koji je vozio automobil, i koji je teško ozlijeđen, dok je Tošetova menadžerka, Ljiljana Petrović, zadobila lakše povrede.

Pjevač izgubio život u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj u 26. godini

Talentovani pjevač prve korake u bogatoj muzičkoj karijeri načinio je još u ranom djetinjstvu, 1992. godine, nastupom na dječjem festivalu "Zlatno Slavejče" sa pjesmom "Jas i mojot dedo", na vlaškom jeziku. Prvi solistički koncert održao je 1999. godine, kada je objavio i prvi album "Nekade vo nokta".
Predstavljao je svoju zemlju na "Eurosongu" 2004. godine u Istanbulu i osvojio je 14. mjesto sa pjesmom "Life".
Iste godine imenovan je i za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a i tim povodom je izdao pjesmu "Za ovoj svet".
Posljednji album "Igre bez granica", objavljen je 1. avgusta 2007. godine. Poznat je po humanosti, a u Kruševu je započeo renoviranje manastira Svetog preobraženja, zajedno sa svojim ocem Nikolom i prijateljima.

(Nezavisne)