230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bileća: 1,7 miliona KM u minusu!

Kršenje Zakona o javnim nabavkama, loše planiranje i veliki deficit u budžetu, samo su neki od propusta koje je konstatovala Glavna služba za reviziju javnog sektora tokom kontrole rada opštine Bileća.

130106-jezerobileca1

 

"Negativan finansijski rezultat nastao je najvećim dijelom zbog iskazivanja rashoda obračunskog karaktera, koji se odnose na rashode po osnovu amortizacije, koji su iskazani u iznosu od 1.183.248 KM i gubitaka prodaje imovine.

Negativan finansijski rezultat opštine na dan 31.12.2011. godine iznosi

1.74.168 KM", navodi se u revizorskom izvještaju koji je dobio "mišljenje s rezervom".

Takođe, u revizorskom izvještaju za opštinu Bileća navodi se da rukovodstvo opštine nije preuzelo aktivnosti kako bi se obezbijedili kontrolni postupci u vezi s naplatom neporeskih prihoda pa su tako kratkoročna potraživanja s krajem 2011. godine iznosila 667.646 KM.

Kada je u pitanju kršenje Zakona o javnim nabavkama, opština Bileća planom budžeta predvidjela je za izgradnju sekundarne mreže vodovodnog sistema Mirilovići i planirala sredstva od 50.000 KM. Raspisan je javni poziv i sa najpovoljnijim ponuđačem GP "Građevinar" iz Ljubinja zaključila ugovor u vrijednosti od 130.597 KM.

Takođe, i kod asfaltiranja puta do kapele na Planoj uočeni su propusti, a kako se navodi u revizorskom izvještaju, opština je toku 2011. godine sa najpovoljnijim ponuđačem "Hercegovinaputevima" 6. maja zaključila ugovor u vrijednosti radova od 58.640 KM.

"Analizirajući aktivnosti u vezi s ovom nabavkom, utvrdili smo da su radovi počeli 1. maja, a završeni 4. maja, odnosno prije nego što je ugovor zaključen", navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Kada je u pitanju izvođenje radova na proširenju pristupnog puta za tvrđavu u Drakuljcima, opština je za nadzorni organ imenovala lice koje je inače zaposleno u opštini, a koje nije imalo rješenje izdato od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kojim je utvrđeno i dato ovlaštenje građenja i nadzora.

"Za usluge nadzora zaposlenim licima u Administrativnoj službi opštine, obračunata je i isplaćena naknada", utvrdili su revizori ističući da za to nije bilo osnova.

U revizorskom izvještaju skrenuta je pažnja na kršenje Zakona o javnim nabavkama i to na način da su dijeljeni postupci, pa je tako sproveden konkurentski postupak umjesto otvorenog postupka.

Dragan Babić, sada već bivši načelnik opštine Bileća, juče se nije javljao na mobilni telefon, tako da nismo uspjeli dobiti komentar na nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

(Nezavisne)