230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mostarski Srbi vjeruju u bolju budućnost

Mostarski paroh Radivoje Krulj rekao je da Srbi u Mostaru i ovaj Božić dočekuju sa istim problemima koje su imali prethodnih godina, ali da vjeruju da i za njih dolaze bolji dani u gradu na Neretvi.

111117-mostar

"Božić je neizreciva radost, jer se Bog spušta među ljude, postaje čovjek i otvara nam vrata vječnosti. Da nije te nade i vjere život na zemlji bio bi besmislen. Zato i mi i naši vjernici u Mostaru, poslije velikih iskušenja i stradanja u bliskoj prošlosti, teške sadašnjosti, gledamo u bolje i srećnije sutra s velikom vjerom i nadom, što je posebno izraženo u ove svečarske dane", rekao je paroh Krulj.

Kada je riječ o problemima Srba u Mostaru i onome šta ih najviše opterećuje, paroh Krulj kaže da se posljednje dvije godine može govoriti o stagnaciji i kada je riječ o obnovi srpskih kuća, zaposlenju...

"Najveći problem naših vjernika su nezaposlenost i nemogućnost pokretanja samostalnih poslova. Na drugom mjestu istakao bih oko 2.000 neobnovljenih srpskih kuća", navodi mostarski paroh.

Kada je riječ o pomoći vlasti i nadležnih institucija, Krulj ističe da sve uglavnom ostaje na obećanjima. "Mi kao sveštenici potrudimo se da pažljivo saslušamo probleme naših vjernika, njihove molbe i vapaje kanališemo na prave adrese, i uglavnom se proces tu i završi", ističe paroh.

Na pitanje da li su Srbi u Mostaru diskriminisani, paroh Krulj kaže da se, generalno gledano, može reći da uživaju sva prava i slobode koje se odnose na najosnovnije ljudske potrebe, međutim, diskriminacije ima kada je riječ o pravu na rad, odnosno zaposlenju u javnim ustanovama i preduzećima.

Mostarski paroh zadovoljan je kako napreduje obnova Saborne crkve. "Sredstva su pri kraju, ali se nadamo novim sredstvima i skorom završetku grubih građevinskih radova", istakao je paroh Krulj.

On je poručio vjernicima da se ne boje sadašnjosti i da vjeruju u bolju budućnost. "Da se međusobno poštujemo i da volimo sve ljude, jer nas tome uči i novorođeni Hristos Bog. Mir Božiji - Hristos se rodi!", poručio je mostarski paroh Radivoje Krulj.
(Srna)