230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Projekat za pomoć osobama sa invaliditetom

Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida je i ove godine u okviru Projekata aktivnosti u zajednici grada Trebinje (PAZ) uradilo projekat pod nazivom „Pomoć i podrška osobi sa invaliditetom".

130118-osobe

Ilustracija

Projektom su obuhvaćena najugroženija lica iz ove kategorije, odnosno osobe sa teškim i težim invaliditetom, te materijalno ugrožena invalidna lica.

Imajuću u vidu izražene i konstantne potrebe osoba sa invaliditetom, kao i činjenicu da ove osobe ne mogu ostvariti pravo na medicinski materijal u domenu zdravstvene zaštite, Udruženje je od projektnih sredstava obezbijedilo nabavku medicinskog i higijenskog materijala, te ćebad za četrdeset najugroženijih.

Također, s obzirom da osobe sa teškim i težim invaliditetom većinu vremena provode u svojim domovima, da su vezani za postelju tokom cijele godine, oni i članovi njihovih porodica su izloženi dodatnim troškovima električne energije. Stoga je pomenutim projektom uključena i stavka uplate električne energije na evidencioni broj ovih lica.

Iz Udruženja paraplegičara kažu da je situacija za osobe sa invaliditetom izuzetno teška jer su potrebe ovih ljudi više puta uvećane u odnosu na potrebe ostalih građana.

Oni dodaju da su realizacijom ovoga projekta pokušali da privremeno olakšaju težinu sveukupne situacije za ova lica, ali da postoji niz drugih problema koji smanjuju kvalitet života invalidnih lica.

Na prvom mjestu su pristupi medicinskim ustanovama, odnosno Bolnici i Domu zdravlja Trebinja. Također ni pristup ostalim javnim ustanovama nije na adekvatan način prilagođen osobama sa invaliditetom.

Kako bi se mnogobrojni problemi uspješno riješili, iz Udruženja kažu da je, pored podrške grada i republike, koje ovo udruženje u značajnoj mjeri ima, potrebno probuditi svijest građana o ovom problemu i na adekvatan način uključiti širu zajednicu i javne ustanove u rješavanje teške situcije lica sa invaliditetom, kako bi im se omogućila podrška za kvalitetniji život i integraciju u društvo. (Trebinje.rs.ba)