230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sutra je Bogojavljenje i plivanje za Bogojavljenski krst

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslaviće sutra Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

130118-krst

Poslije Svete Arhijerejske Liturgije u Sabornom hramu u Trebinju, koja počinje u 9 časova, svečanom Litijom ići će se do rijeke Trebišnjice (između dva gradska mosta), gdje će se obaviti Veliko Bogosvećenje, sa polaganjem Krsta u rijeku i tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se vjeruje da su se u trenutku krštenja zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, čime je objavljena tajna Svete Trojice kao jednoga Boga.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: "Ovo je sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji".

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave - "Bog se javi" i "Vaistinu se javi".