230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bolja prekogranična saradnja Trebinja i Herceg Novog

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ugostio je danas delegaciju uprave grada Herceg Novog na čelu sa gradonačelnikom Dejanom Mandićem, gdje su razgovarali na temu poboljšanja komšijskih odnosa te na temu bolje međusobne kulturne, privredne i turističke saradnje između ova dva grada.

130122-mandic1

Jedna od mnogobrojnih tema današnjeg sastanka je bila i način rješavanja jedinstvenog graničnog prelaza između Trebinja i Herceg Novog, gdje se rodila ideja da granični prelaz između ovih država bude na jednom mjestu i to na mjestu današnjeg graničnog prelaza RS BiH.

Autobuska linija Trebinje - Herceg Novi!?

Predstavnici ovih gradova su takođe danas govorili o uvođenju redovne autobuske linije Trebinje - Herceg Novi, te o mogućnostima odvijanja bržeg i nesmetanog prelaska granice građana Trebinja kao i Herceg Novog u duhu još bolje saradnje ova dva pogranična grada, te da se pronađe način da se u ljetnjoj sezoni saobraćaj za putnička vozila odvija koliko je moguće brže.

Iako je prije nekoliko godina urađen  put Trebinje - Herceg Novi preko graničnog prelaza Sitnica, a nedavno je puštena u saobraćaj i moderna crnogorska saobraćajnica od  Risna preko Grahova, još je neizvjesno da li će i kada autobusi iz Trebinja  početi da saobraćaju  do crnogorskog primorja.

Zainteresovan za otvaranje redovne linije do Herceg Novog ili Risna, trebinjski gradonačelnik Vučurević je slao više zahtjeva nadležnom Ministarstvu za saobraćaj i komunikacije BiH, te najavio skori sastanak sa predstavnicima ovog ministarstva kako bi pronašli najbolje rješenje za otvaranje ove autobuske linije.

Gradonačelnik Herceg Novog je ovom prilikom istakao da je inicijativa za otvaranje navedene autobuske linije potekla od strane Heceg Novog još prije godinu dana, ali Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije BiH nije odobrilo mnogobrojne zahtjeve za njeno otvaranje.

130122-mandic2

Šansa za trebinjske preduzimače i radnike

Gradonačelnik Mandić je na ovom inicirajućem i prijateljskom sastanku rekao da u vrlo bliskoj budućnosti treba da bude realizovana investicija od 250 miliona evra, kada će se graditi veliki turistički kompleks na području bivše kasarne u Kumboru. Projekat će trajati 7 godina i zahtjevaće zaposlenje više od 1.000 ljudi, gdje će trebinjske firme i građani Trebinja imati šasnu da se zaposle. " I pored sezonskih radnika koje zapošljava naš grad veliki broj Trebinjaca će imati priliku da radi na ovom projektu, jer sam Herceg Novi nema potreban broj radne snage, te pomoć traži u susjednim gradovima, prvenstveno u Trebinju", istakao je Djean Mandić gradonačelnik Herceg Novog.

Najava saradnje Trebinje - Dubrovnik - Herceg Novi

Gradonačelnik Herceg Novog je rekao trebinjskim novinarima da će uskoro zajedno sa Trebinjem organizovati radni sastanak sa predstavnicima opština Konavle i Cavtat , na kojem će biti prioritet poboljšanje pekogranične saradnje ovih opština i gradova.

130122-mandic4

Predstavnici ovih lokalnih zajednica potvrdili su interes za zajedničkom saradnjom  na utvrđenim oblastima i istakli potrebu što skorije realizacije zajednički usaglašenih ciljeva i projekata.

130122-mandic5

Na ovaj sastanak su bili pozvani i predstavnici grada Nikšića i Dubrovnika, ali se iz nepoznatih razloga nisu pojavili.

130122-mandic6