230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ambasador Mun u posjeti Trebinju

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun boravio je danas u Trebinju, gdje se sastao sa gradskim zvaničnicima na čelu sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem. Tema posjete je bila poboljšanje međusobne saradnje Trebinja i Dubrovnika.

130124-mun02

Gradonačelnik Trebinja se zahvalio ambasadoru na današnjoj posjeti, te na svemu što je do sada uradio na ovim prostorima kao ambasador, a prije svega na uspostavljanju dobrih komšijskih odnosa sa Dubrovnikom, kao i na onome što je američka ambasada uložila u kulturu i privredu, te  izrazio nadu da će njegova ekselencija i dalje raditi na tim programima, a sve na dobrobit građana Trebinja.

130124-mun03

 

"Spreman sam da u potpunosti i bez ikakvih prepreka sarađujemo sa svim našim susjedima, kako sa Mostarom tako i sa Herceg Novim, Nikšićem i Dubrovnikom. Naša vrata su otvorena svim investitorima koji su spremni da ulože svoj kapital na području Trebinja i u tom pravcu sam danas i zatražio pomoć od ambasadora. Mišljenja sam da će ova posjeta biti jedna od onih posjeta koja će inicirati mnoge projekte koji će se u narednom periodu desiti na području našeg grada i regije za koju je ambasador Mun pokazao svoj interes," rekao je Vučurević novinarima.

130124-mun04

"Zahvaljujem se gradonačelniku Vučureviću na toploj dobrodošlici. Danas smo imali jednu vrlo efikasnu diskusiju o izazovima sa kojime će se graonačelnik Trebinja suočavati tokom svog mandata i mišljenja sam da smo se složili oko činjenice da je ekonosmki razvoj prvi prioritet ove zajednice i Sjedinjene države će uraditi sve što je u njihovoj moći da pomognu uklanjanju svih barijera koje stoje na putu ekonomskog razvoja ove sredine, te da pomognu promovisanju razvoja dobrih međugradskih odnosa gradova Trebinja i Dubrovnika. Saradnjom sa gradonačelnikom, nevladinim sektorom, studentima, te raznovrsnim programima promocije ekonomskog razvoja nastavićemo naše široko angažavanje u ovog gradu. Zadovoljni smo prošlogodišnjom incijativom saradnje Trebinja i Dubrovnika i nadamo se da ćemo moći nastaviti raditi na poboljšanju poslovnih, političkih i turističkih odnosa između ova dva grada," - istakao je u Trebinju Ambasador SAD u BiH Patrik Mun i dodao je da je to jedan dug proces za koji će trebati vremena.

130124-mun05

 Ambasador je danas takođe posjetio predsjednika trebinjskog medžlisa Huseina efendiju Hodžića, a planirana je i posjeta Turističkom info centru i trebinjskim vinarijama.

130124-mun06

 

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da će nakon Trebinja, Mun posjetiti Stolac i Blagaj, gdje će se sastati sa opštinskim zvaničnicima, mladim aktivistima, te vjerskim, poslovnim i liderima ovih zajednica. Za vrijeme posjete Blagaju, Mun će održati govor na ceremoniji obilježavanja završetka projekta zajedničke restauracije crkava, koji je finansiran iz ambasadorovog Fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa /AFCP/.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dobila je 2011. godine sredstva za restauraciju dvije crkve u Blagaju. Riječ je o Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i katoličkoj crkvi Presvetog Trojstva.