230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana radionica o održivoj upotrebi pesticida

Danas je prostorijama Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja održana radionica na temu „Održiva upotreba pesticida".

130124-pesticidi01 Organizatori ovih radionica koje se održavaju širom BiH je Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, u saradnji sa projektom IPA 2008 „Podrška upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja" i projektom FARMA.

"Na ovoj radionici su poljoprivredni proizvođači imali priliku da unaprijede znanje iz oblasti integralne zaštite bilja i pravilne upotrebe pesticida. Pored toga učesnici seminara su biti upoznati sa sadržajem i obavezama propisanim Pravilnikom o dužnostima korisnika fitofarmaceutskih sredstava," istakla je Smiljana Knežević stručni saradnik za fitofarmaceutska sredstva i mineralna đubriva u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

130124-pesticidi04

Docent dr Siniša Mitrić Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci je ovom prilikom rekao da je Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja propisala pravilnik o obavezama korisnika fitofarmaceutskih sredstava, čime je praktično propisan niz mjera kojima se smanjuje ugroženost samih korisnika, ugroženost okoline, ali i potencijalnih korisnika tih poljoprivrednih proizvoda, odnosno potrošača. "Ukoliko bi se proizvođači  u značajnoj mjeri pridržavali propisanih mjera, takođe bi značajno smanjili mogućnost kontaminacije poljoprivrednih proizvoda, a time i kontaminaciju  samih potrošača tih proizvoda. U narednih četiri do pet godina će biti provedena obuka o korisnicima fitofarmaceutskih sredstava nakon koje će korisnici dobiti certifikat o obučenosti kako bi lakše kupili i pravilno koristili pesticide. Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je izradila priručnik o pravilnom košitenju pesticida, kao i evidencijski list za korištenje fitofarmaceutskih sredstava, koji korisnici treba da vode već od ove godine, jer bi inspekcija mogla svakom korisniku da zatraži na uvid ovaj list, dok obaveza posjedovanja certifikata i obučenosti proizvođača stupa na snagu tek 2018. godine," istakao je doc. dr na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci Siniša Mitrić, i jedan od predavača na ovim radionicama.

130124-pesticidi03

Seminar je bitan sa aspekta bezbjednosti hrane i zaštite potrošača koji mogu biti izložni nedozvoljenom nivou ostataka pesticida u proizvodima kao rezultat nepravilne primjene pesticida. Dozvoljeni nivoi ostataka pesticida propisani su Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla koji je nastao kao rezultat saradnje Agencije za bezbjednost hrane BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

130124-pesticidi02