230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Srđan Aleksić - Nezaboravljeni heroj

Današnjim danom se navršava tačno 20 godina od smrti Srđana Aleksića, trebinjskog mladića koji je svojom plemenitošću opomenuo i zadužio ovaj naš nesretni svijet, što se stisnuo u zajedničkom jeziku i osjećaju jakog antagonizma prema ljudima druge vjere i nacije. Priča o Srđanu uglavnom je poznata, ali to nipošto ne znači da ne i trebala biti ponavljana dok je svijeta i vijeka.

130127-radealeksic1

Danas je na trebinjskom groblju Srđanov otac Rade Aleksić uz prisustvo rodbine i prijatelja položio cvijeće na porodičnu grobnicu i prisutnima poručio:

"Hvala vam svima što ste danas u ovaj lijepi januarski sunčan dan došli da se podsjetimo kada je prije dvadeset godina u ovu grobnicu spušten moj, tada, a danas svih vas, Srđan. Znam da je Srđan otvorio put dobroti kojom teba i da plovi čovjek, iznad svega, kao borac, kao ratnik, protiv svih zla, kao bedem koji neće dozvoliti da se više nikad ne ponovi ono što je bilo devedesetih godina. Srđan je jedan ovdje, koji počiva, a puno je ovo groblje "Srđana" iz tog vremena i sva druga groblja, nažalost.

130127-radealeksic5

Cijena velika i prevelika do koje nije trebalo doći. I nadam se da mlade generacije, usvajajući Srđana i njegovo djelo, nikom neće dozvoliti da ih povede u neki sličan ili bilo kakav rat ili bilo kakvu nepravdu. Na vama koji izvještavate građanstvo mnogo znači i mnogo možete poručiti da se izborimo za dobrobit svih nas. Ovaj današnji skup treba da posluži kao primjer kako se treba izboriti da ostane nešto što će pomoći da dobro pobjedi", rekao je danas Srđanov otac.

"Srđan je rođen da učini ono što je učinio, a ne zaboravi Rade da si ti rođen da ispričaš narodu to i da mu preneseš" – rekao mi je nedavno jedan prijatelj iz Beograda i otprilike pogodio ono što ja i radim, a nadam se da se i vi svi slažete sa tim - rekao je ovom prilikom Rade Aleksić.

130127-radealeksic3

Sudbina Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je žrtvovao život da bi odbranio sugrađanina druge nacionalnosti od svojih sunarodnika, jedinstven je primjer ljudskosti u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih. I 20 godina kasnije taj herojski čin inspiriše na građanske akcije, kao paradigma koja nedostaje u društvima srušenih sistema vrijednosti. Ovih dana pokrenuta je i online peticija za ulicu Srđana Aleksića u Beogradu , a njegova tragična životna priča aktuelizovana je i novim filmom Srdana Golubovića "Krugovi", kojom je to ostvarenje o fenomenu herojstva i inspirisano.

130127-radealeksic2

130127-radealeksic6