230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Boško Bojović održao predavanje u Muzeju Hercegovine

Eparhija Zahumsko-Hercegovačka i Primorska, Crkvena opština Trebinje i Muzej Hercegovine bili su organizatori večerašjneg predavanja profesora Boška Bojovića - naučnog savjetnika na institutu za balkanologiju Srpske akademije nauka i umjetnosti, univerzitetskog profesora na "École des hautes études en sciences sociales" u Parizu.

130128-bojovic2

Tema predavanja je bila "HERCEGOVINA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA".

Bojović je između ostalog govorio o podjeli i granicama na prostrorima cijelog Balkana, o ulozi Hercegovine na ovim prostorima, te o istoriji imena Hercegovina i porijekla Hercegovaca.

On je rekao da budućnost ovog regiona leži u prevazilaženju unutrašnjih antagonizama i integraciji u širu porodicu evropskih naroda, jer kao izolovan i zatvoreni sistem nijedno društvo nema šansu u vijeku globalizacije i transnacionalne tržišne ekonomije.

„Ako kojim slučajem ne dođe do integracije zapadnog Balkana to može imati ozbiljne posljedice, i to ne samo za zemlje ovog regiona, već i šire, jer kako je istakao Bojović, Balkan je mjesto gdje projekat Evrope pada ili opstaje. U tim integracijama veoma bi važno bilo očuvati svoj identitet, kulturno i duhovno nasljeđe i interes", naveo je on.

Bojović je takođe, vrlo dobro upoznat sa situacijom u Trebinju, indirektno apelovao na pripadnike trebinjske vlasti da pomognu mladim ljudima u svakom pogledu, da im obezbjede uslove za školovanje, posao i šansu za bolju budućnost, kako bi samim tim odlučili da ostanu na ovim prostorima i šire našu kulturu, i naravno, kako u protivnom ne bi otišli iz ove sredine da šire nečiju drugu.

130128-bojovic1

Predavanju su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop ZHiP vladika Grigorije, umirovljeni episkop Atanasije, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, generalni direktor ERS Branislava Milekić, kao i brojni gosti iz političkog i javnog života grada na Trebišnjici.

130128-bojovic3

130128-bojovic4