230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kolumna: Pit, i ovdje je Amerika!

Kada se kod nas priča o Americi onda se ta priča uglavnom kreće u nekim stereotipima i površnim ocjenama koje stereotipi povlače za sobom. Krećemo se u ocjenama da je to Zapad, Površnost, Novi Vavilon, Imperija... A, u stvari, šta je Amerika?

130129-amerika

Da li ju je uopšte moguće podvesti, to ogromno prostranstvo i raznolikost, pod jednu jasno određenu koncepciju? Da li je to zemlja mogućnosti? Obećana zemlja? Zemlja snova? Iluzija? Da li je to zemlja demokratije ili zemlja gdje su se vladajuće elite odvojile od naroda i izdale demokratiju (Kristofer Laš)?

Amerika. Mnogoljudna. Prostrana. Sastavljena od različitosti. Gorda u svojim dostignućima. Šarena, a jasno ustrojena.
Amerika. Zemlja smjelog Gor Vidala, produhovljenog Pol Ostera, mističnog Henri Melvila. Zemlja slobode govora, ali i zemlja u kojoj je američki narod, u vremenu mas medija, jako loše informisan i samim tim dobrano ograničen u svojim vidicima.
Amerika. Zemlja simulirane stvarnosti oličene u viziji američkog sna. Iluzije dosezanja blaženstva ovdje, na zemlji. Holivudlend − u kojoj je glumac interesantan dok nosi šarm mladosti, zavodničku, samoljubivu energiju čovjeka u naponu snage. Holivudlend u kojem se glumac, sve dok mu mediji ne isisaju snagu, osjeća kao polubožanstvo.
Amerika. Zemlja u kojoj je san biti autentičan, različit – po svaku cijenu. Isprojektovana stvarnost oličena u trci za uspjehom. Zemlja u kojoj svoju autentičnost uvijek moraš obnavljati, makar bio među prvima. Gladijatorska borba za opstanak on the top. Da bi se održali u centru pažnje, među mlađom konkurencijom, u svojevrsnom rijalitiju preživljavanja, zvijezde (glumci, pjevači, manekeni) od svakakvih budalaština i trica prave sadržaje. Držati pažnju voajerski orjentisane publike, fabrikovati događaje – postaje imperativ samoodržanja. Svašta se nudi i sve je na prodaju: fotografije tek rođenih beba (Džoli-Pit in ekšn), stare haljine zvijezda zlatnog vijeka Holivuda, intimna pisma, kućni snimci, donji veš izvađen iz kante za smeće...
Amerika. Zemlja vladavine žute štampe. Stvarnost oivičena fotografisanjem, poziranjem i snimanjem datog trenutka. Biti viđen, nasmijan u pobjedničkoj pozi nad stvarnim i izmišljenim protivnikom. Nasmijan nad životom koga držiš u šaci. Kontrolišeš uz pomoć tima ljudi koji su zaduženi za tebe. I bez kojih ne možeš.
Amerika. Zemlja pomjerenih vrijednosti. Granice dopuštenog, prihvatljivog i vrijednosnog su izmiješane. Zemlja u kojoj se sve može: biti ambasador Unicefa i mama koja prodaje svoju intimu, trguje sa fotografijom tek rođene bebe.
Amerika. Zemlja zabave. Las Vegas uvećan do čudovišnih razmjera. Šou emisije u kojima je svijet zabave sve i svja. Pojaviti se u takvoj emisiji znači postojati. Biti vrijedan nečega. Biti uspješan.
Amerika. Zemlja potrage za vječnom ljepotom. Zemlja kulta mladosti. Sve što stari treba da bude eliminisano iz javnog prostora ili preparirano.
Amerika. Zemlja megapolisa. Zemlja mega marketa. Zemlja kredita i kreditnih kartica. Novac. Novac − novi bog. Imati nekretninu, za većinu, znači otplaćivati kredit. Vladajuća filozofija – filozofija nedostatka. Osmisliti život znači gomilati potrebne i nepotrebne stvari. Popunjavati unutrašnju prazninu, bol usljed narastajuće ideologije samodovoljnosti. Popunjavati, gomilati, sticati znači i biti osiguran: od drugih, od sebe, od sutra, od života.

Amerika – ovdje ili tamo?!

Za Lokoportal: Milana Babić
Ekstra