230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju se uskoro osniva Privredno udruženje

U Trebinju će se uskoro osnovati privredno udruženje, zaključeno je na nedavnom sastanku gradonačelnika Trebinja, Slavka Vučurevića, i privrednika grada Trebinja.

130131-privreda3

 

Ovakav iskorak napravljen je na inicijativu gradonačelnika i to zbog povećane potrebe da se stavovi i načini djelovanja privrednika usaglase.

Prema riječima Vučurevića, kroz ujedinjenje privrednika moći će se jasnije definisati potrebe i ciljevi, te će udruženi privrednici lakše konkurisati na razne tendere i efikasnije sarađivati sa gradskom administracijom.

130131-privreda2

Kao primjer, na sastanku je naveden projekat rekonstrukcije vodovoda u iznosu od oko 6 000 000 eura, koji finansira Evropska banka. Kako je rečeno, privrednici pojedinačno ne mogu zadovoljiti uslove tendera, ali ukoliko se udruže šanse za dobijanje tendera za fazu izvođenja radova su znatno veće.

S druge strane, trebinjski privrednici su također ocijenili ideju udruživanja kao efikasnu, te je već na sastanku određen inicijativni odbor za formiranje udruženja, u čijem su sastavu: Tomo Berak, Savo Tarana, Mišo Aćimović, Ljuba Rikalo I Rade Anđelić.

Pored odluke o osnivanju, na sastanku su se razmatrali i druge privredne mogućnosti, problemi i potrebe pojedinačno.

Gradonačelnik Trebinja najavio je tender za gradski prevoz, kao i skoro otvaranje mogućnosti za investiranje na području bivše kasrne.

130131-privreda1

Stavljajući akcenat na potrebe, privrednici su uputili primjedbe na administrativne procedure za dobijanje dozvola, koje su, prema riječima nekih, suviše komplikovane. Treba napomenuti da je u tom smislu gradska administracija već smanjila administrativne takse, te najavila efikasnije administrativne procedure.

Prema usaglašenim mišljenjima vezanim za potrebe u privredi, rečeno je da trebinjska privreda treba da se bazira na prirodne resurse i proizvode po kojima je naš kraj postao prepoznatljiv.

Tu su, prema zaključcima, u prvom redu izdvojeni hidropotencijal, kamen, sir, med i vino.

Ipak, pitanje iskoristivosti najvažnijeg resursa u Trebinju – hidropotencijala, je u sadašnjem trenutku vrlo delikatno. Gradonačelnik Trebinja je naglasio da postoje izvjesni problemi sa Elektroprivredom i HET-om, kao i blokade od strane vrha državne vlasti ali, kako je istakao, i pored takve situacije gradske vlasti će uložiti sve napore da prihodi od trebinjskih resursa ostanu u Trebinju.

Također, gradonačelnik je zamolio prisutne da se obrati pažnja na preduzeća u stečaju, te da privrednici pokušaju da se ujedine sa gradskom upravom u nastojanjima da se ona spasu, jer kako je Vučurević istakao, kroz stečaje se može izgubiti grad.

Uz zajedničku saradnju grada i udruženih privrednika, gradonačelnik je podsjetio da postoji mogućnost da se po nižoj stečajnoj cijeni otkupe preduzeća u stečaju. Tako bi ono što pripada Trebinju i ostalo u njemu, rekao je gradonačelnik.

Na kraju sastanka, konstatovano je da je i budžet grada privredno orijentisan, što govori da je gradska uprava, u saradnji sa privrednicima, voljna da mijenja situaciju na privrednoj sceni Trebinja.

Stoga, gradonačelnik Trebinja je na kraju sastanka još jednom zamolio privrednike da ozbiljno prihvate ideju o udruživanju, jer se jedino kroz udruženi rad i napore mogu ostvariti konkretniji rezultati u privredi Trebinja. (Grad Trebinje)