230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju uskoro rasadnik mediteranskih kultura

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za resor šumarstva Republike Srpske Goran Zubić i savjetnik ministra Miljan Erbez posjetili su danas Centar za gazdovanje kršom u Trebinju.

13201-parcela1

Zubić, Erbez i direktor Centra za gazdovanje kršom Branko Tasovac obišli su parcelu na kojoj Ministarstvo planira da se podigne rasadnik submediteranskog, eumediteranskog sadnog materijala i hortikulturnog bilja.

Zubić je ovom prilikom rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede krajem prošle godine podržalo projekat Centra za gazdovanje kršom u iznosu od 437.000 KM i naveo da će ova sredstva značajno pomoći u realizaciji samog projekta kao i funkcionisanju Centra za gazovanje kršom i aktivnostima koje Centar provodi. On je naveo da su najveći promlemi sa kojima će se susretati Centar za gazdovanje kršom jesu česti požari u ljetnim sezonama, te je s tim u vezi i planirano da se realizuju razni projekti kako bi se iznašlo trajnije rješenje u smislu spriječavanja i zaštite od požara.

"Centar za gazdovanje kršom je posredstvom Ministarstva dobio na koncesiju poljoprivredno zemljište površine oko 4,3 hektara, gdje se planira formirati jedan rasadnik za proizvodnju mediteranskog drvenastog bilja i hortikultnog ukrasnog bilja i dijelom poljoprivrednjih biljaka. Neke od biljaka bi se prvenstveno koristile za pošumljavanje površina kojima gazduje Centar za gazdovanje kršom, kao i za plasman na primorsko tržište i tržište u regionu. Cilj ovog projekta je da se njime ostvaruju onoliki prihodi koliki bi bili dovoljni Centru za gazdovanje kršom sa svojih 28 zaposlenih radnika, da samostalno funkcioniše, jer trenutno sa obzirom na česte požare na ovim područjima, nemaju stabilan izvor prihoda", istakao je Zubić.

13201-parcela2

Direktor Centra za gazdovanje kršom Branko Tasovac je ovom prilikom rekao da je na ovom zemljištu povšine 4,3ha predviđeno formiranje rasadnika mediteranskog i ukrasnog drveća i bilja. Planirano je uzgajanje autohtonih vrsta sa područja submediterana, koje se neće kositi ni sa jednim rasadnikom iz RS, ni sa vrstama ni količinama. U ovom rasadniku bi se uzgajale i komercijalne vrste, voće, masline, palme,  koje bi otvorile mogućnost izlaska na tržište. Rasadnik će imati  turističko-proizvodni karakter, a samim izgledom bi trebao da da i ljepšu sliku ulaska u naš grad" rekao je Tasovac.

"Radovi na izgradnji infrastrukture ovog rasadnika, što podrazumjeva instalaciju sistema za navodnjavanje, priključak struje, izgradnja pomoćnog objekta... bi trebali da počnu u roku od najmanje 30 dana istakao je ovom prilikom Branko Tasovac direktor Centra za gazdovanje kršom.

U prostorijama Poslovnog inkubatora u Trebinju, danas je održano predavanje za stočare koji uzgajaju goveda u sistemu krava-tele.