230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Narodni meteorolog: Ako februar ne vije, mart oplakuje

Statističke analize ukazuju da će februar biti topliji od višegodišnjeg prosjeka. Prema najavama meteorologa, februar će biti mjesec koji će biti nešto siromašniji padavinama.

130202-suncee2 Snijega će biti u srednjoj Bosni početkom mjeseca, a u dolini Neretve i u Hercegovini kiša. U drugoj polovini mjeseca uglavnom će padati kiša.

Prema njihovim riječima, tokom vikenda će padati snijeg, a sniježne padavine se očekuju i tokom sljedeće sedmice. U drugoj polovini mjeseca takođe će biti sniježnih padavina, ali ne prevelikih.

Februar je, inače, čudan mjesec pun vremenskih iznenađenja, čestih i naglih promjena i smjenjivanja hladnoće i toplote, kao i žestokih naleta zime.
Hercegovci nisu voljeli tople februare što potvrđuje izreke „Ako februar ne vije, onda mart oplakuje", „Ako se u februaru mačka na krovu grije, u martu se uz peć svije", „Što februar izmami, to mart opali" i druge.

Narodni meteorolog je u februaru imao simbole i repere u svecima i praznicima. Sveta tri jerarha smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od „studenih i zlih vjetrova". Po vjetrovima koji duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će biti vrijeme tokom čitave godine.
Trifundan, između ostalog, zaštitnik je vinograda, jer on uništava sve insekte i bolesti koje napadaju vinovu lozu, a priželjkuje se da toga dana bude hladno. U Hercegovini narodni meteorolog više želi kišu, pa je nastala izreka „Trifundan vedro, biće suše, a padne li kiša, biće rodna godina.
Sretenje se u narodu tumači kao dan u kome se susreću zima i ljeto. Vjeruje se da na taj dan mečka izlazi iz svog brloga i pogleda da li ima sjenku. Ako je ima, onda se okreće i vraća u pećinu da odspava još šest nedjelja, koliko će zima trajati. Ako nema sjenke, odnosno ako je oblačno, onda odgega u šumu u potragu za hranom, što znači da je zima prošla.

130202-suncee1

foto: 31.01.2013.
(Radio Nevesinje/Lokoportal)