230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

"PET EKO" uskoro počinje sa radom - Posao za 9 radnika

Projekat "PET EKO" čiji su autori Radovan Papović i Borka Bejat iz Gacka nakon dvogodišnjeg planiranja i pripreme dokumentacije, te poslije osvojene nagrade za najbolju poslovnu ideju u serijalu "Naš biznis" na RTRS-u, uskoro kreće u realizaciju.

130205-peteko

 "Možemo sa ponosom da istaknemo da su aktivnosti na ovom projektu već počele, a početak radova očekuje se u prvoj polovini godine. Ono što je važno napomenuti je da će već u prvoj fazi koja počinje na proljeće, biti zaposleno najmanje 9 radnika, a kada se kapaciteti prošire biće otvoreno još radnih mjesta. Ovaj za Hercegovinu izuzetno važan projekat prepoznale su i podržale jedinice lokalne samouprave, a njegova realizacija će u dogledno vrijeme biti podržana i od strane međunarodnih institucija sa kojima je već uspostavljen kontakt, ističe za Lokoportal Radovan Papović jedan od autora ovog projekta.
„PET EKO" je društvo za ekološko i komunalno zbrinjavanje plastične (PET) ambalaže, a podrazumijeva sakupljanje, sortiranje, presovanje i generalnu pripremu za dalju reciklažu plastične ambalaže, odnosno PET plastičnih flaša.

„PET EKO" teritorijalno će obuhvatati region Istočne i Stare Hercegovine odnosno opštine Trebinje , Bileću, Gacko, Ljubinje, Berkoviće, Nevesinje i Foču.
Treba napomenuti da površina ovog područja iznosi oko 4 977,97 km2, i da u njemu živi 117.681 stanovnik.

Tehnički i organizacioni centar i sjedište „PET EKO-a" biće u opštini Gacko, gdje će u prvoj fazi biti korišten iznajmljeni poslovni prostor, koji ispunjava sve tehničke uslove. Gacko je izabrano za regionalni centar i sjedište projekta zbog povoljne poslovne klime koja vlada u ovoj opštini odnosno povoljnih podsticajnih kredita lokalne samouprave, značajnih poslovnih olakšica i posjedovanja potrebne infrastrukture. Takođe, jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg je Gacko izabrano za sjedište projekta jeste njegov geografski položaj, odnosno činjenica da se nalazi u samom središtu regije, što će omogućiti najbržu i najefikasniju dopremu sirovina i prerađenih proizvoda.

130205-peteko3

Gacko - Regionalni sirovinsko-proizvodni i distributivni centar

"Sam postupak od diferencijacije, odnosno pravilnog odlaganja plastičnih flaša do plasmana presovanih bala, kao poluproizvoda spremnog za reciklažu, je prilično kratak i jednostavan. Postupak podrazumijeva pravilno odlaganje odnosno odvajanje plastične ambalaža od drugih vrsta otpada u posebno namijenjene kontejnere, skladištenje plastične ambalaže, njeno sortiranje po boji, zapremini i vrsti materijala i presovanje u plastične bale. Na kraju ovog postupa dobiju se gotove presovane bale plastične ambalaže težine od oko 30 do oko 150 kg, koje se kao poluproizvod i sirovina za reciklažu plasiraju fabrikama za reciklažu gdje se nastavlja postupak njihove reciklaže", pojasnio je način i postupak reciklaže za Lokoportal Radovan Papović jedan od autora ovog za istočnu Hercegovinu važnog projekta.

Postupak rada u projektu „PET EKO" odvija se u 5 faza, a to su:

  • FAZA 1 – Diferencijacija (pravilno odlaganje) plastične ambalaže;
  • FAZA 2 – Odvoz i skladištenje plastične ambalaža u prerađivački pogon;
  • FAZA 3 – Sortiranje PET-a po boji, materijalu i zapremini;
  • FAZA 4 – Presovanje u plastične bale, njihovo vaganje i skladištenje.