230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje ustalo protiv nasilja (foto+video)

Globalnoj kampanji "Jedna milijarda ustaje" priključilo se i Trebinje. Plesom u istom trenutku ljudi širom svijeta žele da skrenu pažnju na nasilje nad ženama.

130214-milijardazena1

"Trebinje je ustalo protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", poruka je današnje akcije na Trgu slobode u Trebinju, kojoj je prisustvovalo oko stotinjak ljudi. Pored ostalih u ovim aktivnostima su učestvovali članovi Plesnog kluba "Maris" i mališani iz dječijeg vrtića "Ciciban".

Ovim aktivnostima obilježen je takozvani V-Dan koji ima za cilj zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama, a organizator je bila" Asocijacija srednjoškolaca" grada Trebinja.

Kampanja "Jedna milijarda ustaje" organizuje se po prvi put u BiH i to u 35 opština/gradova, sa preko 120 organizacija aktivno uključenih u realizaciju plesnih, protestnih događaja u svojim sredinama.

Pored Trebinja, organizovani su različiti događaji u Banja Luci, Sarajevu, Bijeljini, Goraždu, Olovu, Visokom, Zenici, Bratuncu, Prijedoru, Brčkom, Tuzli, Jablanici, Maglaju, Konjicu, Bihaću, Mostaru....

Kampanja "Milijarda ustaje protiv nasilja" inspirisana je podacima Ujedinjenih nacija da jedna od tri žene biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. Ovaj podatak dovodi do poražavajućeg saznanja da je u ovom trenutku preko milijardu žena na svijetu izloženo psihičkom ili fizičkom nasilju.

Akciju "Jedna milijarda ustaje" je prije 15 godina pokrenula Iv Ensler, feministička spisateljica i aktivistkinja iz Njujorka, a danas se organizuje u 187 zemalja širom svijeta. U gradovima tih zemalja se na dan akcije organizuje javni ples, koji simbolizuje suprotstavljanje nasilju.

USKORO VIDEO