230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje: Trgovačke radnje najbrže izumiru

U Trebinju je sve manje samostalnih preduzetničkih radnji, jer se njihov broj u prethodnoj godini, kada ih je registrovano 439, smanjio za 41 u odnosu na 2011. godinu. Žana Mijatović, samostalni stručni saradnik za preduzetničku djelatnost u gradskoj upravi u Trebinju, kaže da je prošle godini odjavljeno 89 samostalnih preduzetničkih radnji, dok je novoprijavljenih bilo 47.

110308-natura

(foto: arhiva)

„Njih 59 je prestalo da radi na zahtjev vlasnika, jer nisu mogli poslovati, a 30 ih je odjavljeno po sili zakona, odnosno po nalogu Poreske uprave RS, jer su preduzetnici bili neaktivni, a njihovi žiro računi su mirovali", objašnjava Mijatovićeva.
Najveći broj odjavljenih radnji, njih 24, je iz sektora trgovine (otvoreno 11 novih), što je daleko više nego u oblasti zanatske djelatnosti, koja polako odumire, barem kada su u pitanju školovani kadrovi iz pojedinih struka, jer u gradu ne postoje zanatske škole u kojima se obrazuju obućari ili šnajderi.
Zanatska djelatnost, ipak, opstaje u svojim modernim varijantama, pa se u gradu sve više može naći suvenira različitih vrsta, ukrasnih predmeta, ručno rađenog nakita, službi keteringa i slično, što se polako razvija sa zaživljavanjem projekta Trebinja kao sve primamljivije turističke destinacije. S tim u vezi Mijatovićeva kaže da se zahtjevi za otvaranje novih radnjih odnose i na ugostiteljstvo, a da se u registru novih djelatnosti nalazi i 26 odobrenja za rad poslovnih jedinica koje posluju u sklopu privrednih društava.
Pretpostavlja se da bi u Trebinju bilo mnogo više preduzetnika s idejama kreativnijim od otvaranja trgovine ili ugostiteljskog objekta da imaju podsticajnih sredstava. Nezavisne novine