230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Peticijom građana pokrenuta akcija "Zaustavimo prodaju planinarskog doma na Ublima"

Danas je zvanično pokrenuta akcija planinara "Zaustavimo prodaju planinarskog doma i izletišta na na Ublima", a na Trgu slobode u okviru akcije pokrenuta je i peticija građana koja će trajati sedam dana. 

130218-planinaridom1

Ciljevi peticije su: 

  • Zaustaviti prodaju planinarskog doma
  • Konačno dobijanje rješenja o prenosu prava korištenja doma i njegova dodjela PD "Vučji zub", odnosno građanima Trebinja
  • Predstavljanje Idejnog projekta za rekonstrukciju i obnovu planinarskog doma gradskoj upravi, građanima i potencijalnim investitorima
  • Uspostavljanje rada planinasrkog doma u skladu sa ugovorom potpisanim sa gradom Trebinjem
  • Provođenje brojnih aktivnosti planinarskog društva koje nisu bile moguće bez postojanja planinarskog doma kao što su: škola planinarenja za učenike osnovnih i srednjih škola, dovođenje organizovanih planinarskih grupa, uspostavljanje sjedišta gorske službe spašavanja, učiniti dom dostupnim za sve građane Trebinja i njihove goste u toku cijele godine.

Na današnjoj konferenciji za novinare koju je povodom ove akcije sazvalo Planinarsko društvo "Vučji zub" iz Trebinja novinarima su se obratili predsjednik i članovi ovog planinarskog društva.  Igor Škero predsjednik ovog društva je istakao da PD pokreće ovu akciju zbog najava iz uprave grada da je na pomolu odluka o prodaji ovog objekta, kako bi se od prodaje nadoknadio deficit u gradskom budžetu. "Naše društvo je nedavno po treći put od 2008. godine uputilo zahtjev upravi da se dom na Ublima dodijeli planinarskom društvu na upravljanje i korištenje. Društvo je dobilo pismeni odgovor da grad Trebinje sada želi prodati ovu lokaciju na Ublima zbog nedostatka novca u budžetu. 

130218-planinaridom2

U svim zahtjevima do sada naglašavali smo neprocjenjiv značaj da naš grad ima svoje mjesto u prirodi koje će između ostalog služiti i valorizaciji turističkih vrijednosti grada Trebinje. Dodajemo da sve uređene i markirane staze do brojnih vrhova planine Orjen upravo vode sa pomenute lokacije" rekao je Škero.

On je rekao da ima informaciju da je za kupovinu ove parcele zainteresovano mnogo investitora, sa ovih prostora i iz regiona, iz prostog razloga što je riječ o veoma atraktivnoj lokaciji, i dodao da tržišna vrijednost parcele, čija je površina 5.400 m2, ne iznosi preko 200-300 hiljada KM koje sigurno neće izvući Trebinje iz neke finansijske krize.

Škero je napomenuo da svaki pa i manji grad u RS i BiH ima uređen planinarski dom, a posebno je istakao primjer impozantnog planinarskog doma u Opštini Gacko kao i susjednog Herceg Novog gdje su obnovljena čak dva planinarska doma, te Grada Dubrovnik koji je takođe na planini Orjen sagradio potpuno nov planinarski dom. Te činjenice očigledan su dokaz kako se sve opštine i gradovi u okruženju pripremaju i okreću ka najavama da će planina Orjen biti proglašena nacionalnim parkom. Grad Trebinje treba se takođe okrenuti ovom konkretnom i mjerljivom oživljavanju turističke ponude", istakao je Škero.

130218-planinaripecat1

Stari pečat trebinjskog Planinarskog društva

Na platou izletišta na Zubačkim Ublima nalazi se zgrada dobro očuvanih zidova, devastirane unutrašnjosti i sa pripadajućim zemljištem. Zgradu je 1938. godine sagradilo "Društvo za razvoj turizma" iz Trebinja. Nakon Drugog svjetskog rata zgradu je koristilo tada aktuelno planinarsko društvo "Bijela gora" iz Trebinja, koje je prestalo sa radom početkom posljednjeg rata. Oko zgrade i zemljišta prije nekoliko godina vodio se sudski postupak zbog pokušaja nelegalne privatizacije nakon čega je Sud donio odluku da su zemljište i objekat u vlasništvu tadašnje Opštine Trebinje 1/1.

Planinarsko društvo „Vučji zub" poziva građane Trebinja da svojom građanskom incijativom podrže ovu akciju i daju svoj iskreni doprinos zajedničkoj inicijativi da se ovo izletište oživi i da napokon koristi svim građanima ovog grada, izletnicima, ljubiteljima prirode, djeci i omladini.

Ne dozvolimo da izgubimo jedino trebinjsko planinsko izletište!

130218-planinaridom3

130218-planinaridom4