230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje privlači turiste vinima i kulturno-istorijskim nasljeđem - Na proljeće otvaranje novih smještajnih kapaciteta

Turistička organizacija Trebinje prvi put je samostalno nastupila na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je održan od 21. do 24. februara.

130222-tanja sajam9

Nastup na Sajmu u Beogradu

Prema riječima Tatjane Bulajić, direktorke Turističke organizacije Trebinje, prethodnih godina zajednički nastupajući sa štandom Republike Srpske, prepoznali su veliko interesovanje posjetilaca za ponudu Trebinja, pa su odlučili da na ovogodišnjem beogradskom sajmu samostalno predstave sve one potencijale po kojima je specifičan najjužniji grad Republike Srpske.

- Ove godine htjeli smo da predstavimo cjelokupnu ponudu grada Trebinja, pa nam je zbog toga trebao mnogo veći prostor, te smo se odlučili na taj korak. A i finansije su bile povoljne, pa smo samostalno zakupili štand- kaže Bulajićeva.

Ono što se najprije moglo primjetiti na štandu Trebinja jeste bogat promotivni materijal, a među kojima pogled mami katalog koji je 2010. godine dobio nagradu Privredne komore Vojvodine i Novosadskog sajma turizma za dobar dizajn. A šta se još ponudilo posjetiocima?

- Tu su i promotivni materijali hotela, restorana, turističkih agencija, Udruženja vinogradara i vinara istočne Hercegovine "Vinos". Ovde su aktivno učešće uzeli vinarija Tvrdoš, vinarija "Anđelić", kao i vinarije "Sekulović", "Petijević", "Popovac". Tu si proizvođači čaja, "Herceg med", Udruženje pčelara "Žalfija", kao i gazdinstvo Vlačić, proizvođač i prerađivač smokava. Svoje proizvode predstavili su i proizvođači suvernira i kućnih radinosti, proizvođač mesnih proizvoda "TDS Tarana", tako da smo na malom kutku predstavili sve brendove Trebinja- navodi Bujalićeva.

Najviše turista koji posjete Trebinje dolazi iz Srbije, sa ostvarenih preko 60% noćenja i dolazaka. Veliki dio tih turista je iz Beograda, koji vole da dođu u Trebinje, ostaju na nekoliko dana, i opet se vraćaju. Tatjana Bulajić nam kaže da kada dođu dive se kulturno-istorijskom nasljeđu Trebinja, obilaze vinarije, obavezno upriliče druženje u najljepšoj gradskoj bašti "Platanima".

- Ima i onih koji dođu u Trebinje, pa iz njega odu i do mora. To u posljedne vrijeme postaje sve češći običaj, pa se nadamo da ćemo ubuduće još više raditi na tome da turiste "držimo" u Trebinju a da oni iz Trebinja idu na destinacije kao što su Herceg Novi ili Dubrovnik, i opet se vrate u naš grad.

Nakon posjete sajmu u Beogradu, Turistička organizacija Trebinja otvoriće interaktivni izlog, koji će 24 sata biti dostupan kako turistima, tako i domaćem stanovništvu. Na njemu neće biti samo informacije o onome šta Trebinje ima da pokaže, nego i informacije iz svakodnevnog života.

- Kroz rad interaktivnog izloga oslušnućemo šta ljudi misle, šta im treba, pa ćemo dopunjavati sadržaj. Biće postavljen na vratima Turističkog centra, s obzirom da se nalazi u strogom centru grada. Ako bude veliko interesovanje i ako se bude isplatio taj izlog, onda planiramo i da postavimo još jedan, na nekom udarnom mjestu, kao što je Crkvina, na kojoj se nalazi Hercegovačka Gračanica.

130228-platanes

Bašta hotela "Platani"
Ovih dana na Internetu su popualrni video zapisi o Trebinju, koji su djelo čuvenog američkog svjetskog novinara i putnika Rika Stivsa, kao i ruskih autora koji su posjetili ovaj grad. Sve to pokazuje da Trebinje postaje prepoznato kao grad koji ima veliki tursitički potencijal u regionu, a što je prema riječima Bulajićeve pohvalno za Trebinje.

- Sve su to izuzetno popularne stvari koje promovišu naš grad. Evo i Emir Kusturica je najavio dolazak velike glumice, Monike Beluči, tako da polako postajemo kao što smo nekad bili, filmski grad.

Trebinje i njegova okolina imaju potencijal za razvoj izletišta, koji tek treba da zaživi. Lastva i Jazina su do 90-ih godina bila prepoznatljiva izletišta, ali sada smještajni kapaciteti u njima nisu aktivni. Osim njih, i izletiše Ubli su popularni i ljeti i zimi.

Iako u Trebinje turisti stižu tokom cijele godine, Bulajićeva nam kaže kako je posebno aktivno od početka proljeća do kraja oktobra.

- U ljetnim mjesecima sezona je u punom jeku, kada dolaze ekskurzije, organizovana putovanja, vikend turisti, pa možemo reći da 8 mjeseci traje sezona u Trebinju.

Više od 600 kreveta za noćenje registovano je u Trebinju, a plus 100-200 kreveta u privatnom smještaju, koji nije registrovan. U srcu turističke sezone, uvijek se traži krevet više, kaže naša sagovornica.

- Do početka sezone, otvoriće se i motel "Studenac" u okviru istoimenog restorana – kaže za kraj Tatjana Bulajić, direktorka Turističe organizacije Trebinje. (Ekapija)