230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Projektom Srednjovjekovne pijace do pomoći najugroženijima

NVO Ženski centar Trebinje i ove godine provodi projekat „Srednjovjekovna pijaca u Trebinju" uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

130306-srednjovjekovna4

Glavni cilj projekta je doprinos smanjenjenju siromaštva u gradu Trebinju i razvoj kulturnog turizma.

Projektni cilj 1. je doprinos saradnji između ratom posvađanih gradova na ratnim linijama razgraničenja država Hrvatske-Dubrovnik i Bosne i Hercegovine-Trebinja kroz podsticanje prekogranične saradnje između turističkih agencija i plasiranja zajedničkih paket aražmana koji će obuhvatiti zajedničku ponudu ova dva grada za turiste.

Projektni cilj 2. je valorizacija starih zanata i brendiranje novog turističkog proizvoda – Srednjovjekovne pijace u gradu Trebinju.

Projektni cilj 3. je podrška ugroženim kategorijama stanovništva - (romkinje, djeca i omladina sa posebnim potrebama, žene žrtve porodičnog nasilja, žene sa invaliditetom, siromašne i seoske žene, nezaposlena omladina, siromašno stanovništvo), da uključivanjem u Srednjovjekovnu pijacu dopune svoje kućne/lične budžete.

130306-srednjovjekovna3

 

130306-srednjovjekovna5

Na pijaci će svaki put učestvovati animatori od dvorske lude, trbušne plesačice, do umjetnika koji će da izvode srednjovjekovnu muziku i prezentuju razne srednjovjekovne tehnike iz umjetnosti (kiparstvo, klesarstvo, duborez, grnčarija, slikarstvo sa jajima i bojama od bilja, zlatnim prahom. Izlagači na pijaci će moći nuditi suvenire: od izrade brodova i galija, preko raznih umjetničkih predmeta, nakita, rukotvorina autentičnih za ovo podneblje (tradicionalnih odjevnih i ukrasnih predmeta), do prodaje hrane i pića (pršut, sir iz mjeha, kajmak iz mjeha, vino, rakija) karakterističnih za ovo podneblje.

130306-srednjovjekovna1

"Želimo da omogućimo da se 60 najugroženih građana iz gore nabrojanih kategorija, koji se jave našoj organizaciji, uključe u ovaj program, u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja u vidu ponude usluga i prodaje proizvoda, na ovoj pijaci. Srednjovjekovna pijaca u Trebinju će se održavati svake subote od maja do septembra mjeseca, uz kompletnu simulaciju srednjovjekovnog života (od kostimizovanja izlagača, animatora i vitezova do postavke šatora, štandova, antikviniteta, kao i kroz ponudu usluga i proizvoda, hrane i robe koje su postojale u periodu srednjeg vijeka, a koje su se obrađivale i proizvodile tadašnjim tehnikama)" navodi se u saopštenju NVO "Ženski centar" iz Trebinja.

130306-srednjovjekovna2

130306-srednjovjekovna6

NVO "Ženski centar" poziva sve građane/ke Trebinja da, ako su zainteresovani, a pripadaju gore pomenutoj kategoriji stanovništva, da potvrde svoje učešće na Srednjovjekovnoj pijaci pozivom na broj 059/225 767 ili da se lično jave u kancelariju Centra na adresi Petkovića bašta bb. u novom Tržnom centru. Ovaj poziv otvoren je do 13.03.2013. godine.

(foto: arhiva 2011.)