230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kako se oženiti u Hercegovini?

Neženje iz hercegovačkih sela, koja su ih puna, sve češće se odlučuju da nevestu potraže u inostranstvu, pa čak i u Albaniji.

130307-vjenčanje

Ilustracija

Većina ih u tome vidi poslednju šansu da uplove u bračnu luku i da njihova ognjišta ne ostanu pusta.

Ovih dana je, kako se tvrdi, "svojevrsna komisija" počela da obilazi udaljena domaćinstva i popisuje neženje koji bi želeli da se ožene sa
devojkama iz Albanije. Ima onih koji smatraju da je reč o "prevari", ali većina ih u to veruje.

- Ranije je bilo priče o dolasku ruskih nevesta, a sada kažu da ima za brak zainteresovanih Albanki katolikinja. Prijavio sam se i nadam se da će doći nevesta. Šta ima veze što je Albanka? Nemam ništa protiv da se s njom oženim. U Srbiju ih je dosta došlo i udalo se. Ove naše hoće po svaku cenu u grad, makar bile i bez posla i bez hleba, a Albanke traže dobre domaćine - priča neženja iz jednog trebinjskog sela, želeći da ostane anoniman. - Naše kuće su uređene kao one u gradu i imaju sve blagodeti modernog sveta.

Ističe da i njegove komšije "čekaju da dođe komisija i popiše ih za traženje mlade", a "teško im se oženiti, jer devojke masovno odlaze i ne žele život na selu". Muškarci ostaju na rodnoj grudi.

- Kad su Ruskinje mogle da dođu u neki zaselak kod Ljubinja, i tamo se skrase, sigurno postoje i neke Albanke koje bi se htele udati i za nas - dodaje sagovornik.

Da podsetimo, u selu Štit na teritoriji Ljubinja, koje ima svega 15 domaćinstava, udalo se šest Ruskinja.

- Bilo je neobično kada sam stigla iz Moskve. Mislila sam da je to znatno veća sredina. Sada sam se navikla i ovde mi je dobro. Kada odem u Moskvu, tamo mi je sada neobično - ispričala je Olga Nikiforova, jedna od ljubinjskih nevesta iz Rusije, koja je u Štit stigla pre pet godina. Olga nije prva iz Rusije stigla u to hercegovačko selo. Pre 22 godine došla je Galina Bokić, takođe iz Moskve. Danas predaje ruski jezik u
ljubinjskoj srednjoj školi. Kaže da ni posle toliko vremena nije zaboravila svoju rodnu Moskvu.

Novosti.rs