230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nevesinjska biblioteka promovisala elektronsku čitaonicu

Narodna biblioteka Nevesinje promovisala je danas elektronsku čitaonicu i multimedijalni centar. Korisnicima su sada dostupne usluge Interneta, fotokopiranja i skeniranja, a planirani su i kursevi informatike i stranih jezika.

130307-nevibiblio

Prema riječima direktorice biblioteke Ljilje Ivezić savremena komunikacija sa čitaocima omogućena je zahvaljujući projektu koji je finansiralo Ministarstvo civilnih poslova BiH.
– U okviru ovog projekta nabavili smo računare i pokrenuli veb portal čime smo značajno obogatili informatičke kapacitete biblioteke – naglašava Ivezić.

Narodna biblioteka gotovo sedam decenija afirmiše kulturne potencijale u Nevesinju. Sa fondom od oko 25.000 knjiga i stručnim kadrom, ova ustanova se nametnula kao značajan bibliotečko – informacioni centar koji pruža podršku školskim bibliotekama, a programi koje realizuje namijenjeni su djeci, učenicima, studentima i građanstvu, sa ciljem da im približi knjigu i pokrene potrebu za kreativnim radom, da popularnom formom saopštavanja učini ovu oblast bliskom i neophodnom u zadovoljavanju svakodnevnih potreba.
Ova ustanova sarađuje sa brojnim institucijama i udruženjima u kreiranju kvalitetnih kulturnih sadržaja i na taj način šalje pozitivne poruke o lokalnoj sredini afirmišući njene kulturne potencijale.

Ivezićeva ističe da među naslovima preovladava beletristika, ali dodaje da je bogat i dječiji fond, kao i fond stručne literature, posebno enciklopedija i rječnika.
– I zavičajna zbirka, kao obilježje Biblioteke, ima veliki broj naslova i stalno se dopunjava. Centralno mjesto zauzimaju djela Pera Zupca, Neđa Šipovca i Vladimira Nastića, kao i lingviste Milorada Telebaka – naglašava ona. Govoreći o najčitanijim piscima,direktorica nevesinjske biblioteke kaže da je apsolutni rekorder među najmlađim čitaocima Frančeska Simon, dok odrasli najviše vole da čitaju Janga, Ljiljanu Habjanović Đurović, Maricu Popović, Ivanu Kuzmanović, Hoseinija...

130307-nevibiblio1

Narodna biblioteka Nevesinje osnovana je 1946. godine. Početni knjižni fond činile su knjige iz čitaonica koje su aktivno djelovale u Nevesinju, od 1907.godine do Drugog svjetskog rata. Danas je biblioteka smještena u centru grada, u zgradi Doma kulture. Na prostoru od stotinjak kvadratnih metara, organizovan je rad sa čitaocima u solidnim uslovima.