230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Za projekat ''Čemerno'' nema dodatnih sredstava

Izgradnja tunela i novog puta na prevoju Čemerno, koštaće ukupno 87 miliona KM, što je 15 miliona KM više nego što je planirano.

130308-cemerno1 Razliku u cijeni snosiće izvođač, jer prema Ugovoru ''Integral Inženjering'' nema pravo na potraživanje dodatnih sredstva, odnosno sklapanje Aneksa ugovora, saznaje Kapital.ba.

Vlada RS, odnosno JP "Putevi" su izvođaču radova "Integral Inženjeringu" Laktaši avansno uplatili 72 miliona KM, međutim taj iznos neće biti dovoljan.

"Upravo zato je novac i isplaćen avansno, a zauzvrat isključivo izvođač snosi sav rizik potencijalnih dodatnih radova", ističe Direktor Puteva RS Nedeljko Knežević.

Direktor ''Integral Inženjeringa'' Slobodan Stanković potvrdio je da nisu uputili zahtjev Putevima za dodatna sredstva, jer na to i "nemaju pravo prema vrlo precizno sklopljenom osnovnom Ugovoru".

"Dodatni poslovi će koštati moju kompaniju i to sigurno oko 15 miliona KM više od uplaćenih 72 miliona KM", kaže Stanković.

Stanković objašnjava da su se dodatni radovi pojavili zbog potrebe sanacije zemljišta. "Dodatna dva miliona KM koštaće nas samo sanacija koju smo radili. Naime, nakon dvije godine suše, zbog velikih padavina, stvorilo se cijelo jezero iznad puta koji radimo. Voda je prošla kroz zemljište u dužini od 800 metara gdje su dva tunela, te smo morali raditi sanaciju nasipa. Izgradili smo i dodatni most dugačak 100 metara na klizištu, koji nije bio predviđen Projektom", kaže Stanković.

U "Putevima RS" naglašavaju kako se ni jednim ugovorom, pa ni „Ugovorom o izvođenju radova 'Trajno rješenje klizišta Čemerno"", u finansijskom dijelu ne predviđa se mogućnost sklapanja aneksa ugovora sa preduzećem „Integral inženjering".

U ''Integralu'' i ''Putevima'' tvrde da će prevoj Čemerno biti završen u novom roku koji je ugovoren, do kraja juna mjeseca ove godine. Stanković kaže da će asfaltiranje i cijela trasa biti završena već u maju, ali da neće biti odmah pušten saobraćaj, jer se čeka isporuka signalizacije i opreme za ventilaciju tunela.

Za projekat „Trajno rješenje klizišta Čemerno", potpisan je jedan aneks ugovora koji se odnosi na „član 10. Osnovnog ugovora o izvođenju radova, a riječ je o izmjeni roka izvođenja
radova". Time je, "Integralu" odobren šestomjesečni produžetak roka za izvođenje radova.

Realizacija "Trajnog rješenja klizišta Čemerno" počela je u septembru 2008.
godine pred izbore, a novac je obezbjeđen iz Razvojnog fonda RS, tako da je na račun preduzeća „Integral inženjering" iz Laktaša tada odmah uplaćeno 72 miliona maraka.

Prve mašine na Čemernu su počele da rade u aprilu 2009. godine, a projektom je predviđena gradnja novog puta dužine oko devet kilometara, izgradnja dva tunela, dva mosta i vijadukt.

Zbog problema sa slovenačkim CPM-om, koji je probijao dva tunela i otišao u stečaj, radovi su u 2010. i 2011. više puta bili obustavljani. Klizište i specifična geologija terena zadavali su dodatne glavobolje putarima i inženjerima, pa umjesto tri, izgradnja dionice će u konačnici trajati četiri i po godine.

Kapital