230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Astronomi posmatrali kometu PANSTARRS

Na izvanredno vedro nebo u subotu 16. marta 2013. četiri člana Trebinjskog Astronomskog Udruženja su nakon zalaska Sunca, otišla na brdo Crkvinu da pokušaju po prvi put uočiti sjajnu kometu PANSTARRS koja je sa južne, prešla na sjavernu zemljinu poluloptu i postala vidiva za osmatrače sa naših geo-širina.

130317-astro

- Bilo je ovo probno posmatranje, jer nismo znali dali će kometa uopšte biti vidljiva. Naoružani malim refraktorom TAL - 75/600mm i dvogled 8h30mm, zauzeli smo položaj na malom vidikovcu, na jugo-zapadnom dijelu kompleksa Hercegovačke Gračanice. Trebinje se pružalo ispod nas, polako toneći u tamu i paleći svoja svijetla. Kometu smo očekivali na zapadnom nebu niže nad horizontom.

130317-panstarrs

Noć je polako padala, visočije u sazvježđu Bika bio je Mjesec starosti pet dana. Od njega 10 stepeni istočno, planet Jupiter. Oko 18 časova 20 minuta, otprilike 20 stepeni nad zapadnim horizontom, kometa je uočena dvogledom. Iako je nebo još bilo svijetlo od kasnog sumraka, kometa se zahvaljujući svom sjaju od +1 magnitude, lako uočavala. Kako je mrak padao, kometa je postajala lakše uočljiva. U teleskopu pri raznim uvečanjima, bila je lijep prizor sa sjajnim zvjezdolikim jezgrom, magličastom ovojnicom-komom oko jezgra velikom 6 ugaonih minuta i repićem dugim oko pola stepena usmjerenim gotovo okomito na horizont.

Iako nismo imali kvalitetnu fotografsku opremu, već samo obični digitalac na tronošcu, koristeći maksimalnu ekspoziciju od 5 sekundi, kometu smo uspjeli uhvatiti i elektronskim okom. Istina slabije, ali lijepa je bila panorama Trebinja u noći sa malom kometom nad njim na niskom zapadu.

Oko 19 časova i 15 minuta kometa je zašla za brdo Kličanj i prestala biti vidljiva do nekog narednog skorog posmatranja kojom prilikom namjeravamo koristiti veće teleskope.