230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjci obnavljaju Kastel

Obnova dijela banjalučke tvrđave Kastel počela je 25. marta, nakon što je Evropska komisija, u javnoj proceduri javne konkurencije – tendera, za izvođača radova odabrala građevinsku firmu "Porobić" d.o.o. iz Trebinja.

130326-kastel

"Evropska komisija je imala u vidu sve reference tog preduzeća i ne sumnjamo uopšte da će to biti kvalitetno urađeno" – kazao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banja Luke nakon sastanka sa Sredojem Novićem, ministrom civilnih poslova BiH, Goranom Mutabdžijom, ministrom prosvjete i kulture RS i Vladimirom Pandurevićem, predstavnikom Evropske komisije.
Preduzeće "Porobić" d.o.o. iz Trebinja ima dvije godine da izvrši radove na projektnoj cjelini IX - budućoj zgradi Istorijskog muzeja.
Prema Gavranovićevim riječima iz sredstava Evropske unije u okviru pretpristupnih IPA fondova, MCP je kroz proces programiranja obezbijedio sredstva u iznosu od 2,5 miliona evra za obnovu dijela projektantske cjeline IX tvrđave Kastel. Dodao je da pripremaju studiju izvodljivosti investiranja za sve ostale cjeline, a predviđeno je da ih bude revitalizovano ukupno devet.
Finansijska pomoć za ovaj projekat najavljena je i iz resornog ministrastva Republike Srpske.
"Grad će morati uložiti napore i svojim sredstvima da pomogne u revitalizaciji ukupnog Kastela, koristeći razne fondove, sredstva iz vlastitih izvora, ali i sve druge mogućnosti koje nam stoje u skladu sa zakonom", rekao je gradonačelnik Banjaluke i dodao da će već narednog mjeseca ponuditi aplikaciju za još jednu od cjelina i tako stavljati u funkciju jednu po jednu cjelinu kako bi Kastel dobio izgled onakav kakav je predviđen.
"Nije dovoljno samo imati kulturno-istorijske spomenike, već da je bitno te kulturno-istorijske spomenike održavati, jer kultura je i trgovina, kultura je i zdravstvo, kultura je i turizam. Kultura je uostalom i kultura življenja u svakoj sredini i u svakoj kući" – istakao je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH i dodao da je nakon višegodišnjih napora došao trenutak da se krene u obnavljanje ruha tvrđave – "Nakon obnove vijećnice u Brčkom i Novom Gradu pristupilo se i revitalizaciji Kastela i možemo reći da dijelimo zadovoljstvo što je Evropska komisija izdvojila značajna sredstva za prvu fazu".
Prema njegovim riječima, uskoro se primičemo i raspravi gdje će se razgovarati o novim finansijskim sredstvima koja će Evropska komisija dodjeljivati na nivou regija i da će tu kandidovati Kastel, jer je to nešto što cijeloj BiH daje novi podstrek.
Ministar prosvjete i kulture RS, Goran Mutabdžija kazao je da će Vlada RS podržati sve projekte koji se tiču kulturne zaštite i unapređenja svih dijelova Republike Srpske.

"Pored Vijećnice u Sarajevu, zatim one u Novom Gradu, koja bi uskoro trebalo da bude otvorena, kao i projekta obnove starog grada u Stocu, možemo reći da je projektantski ciklus od 13.000.000 evra upotpunjen", rekao je Vladimir Pandurević, predstavnik Evropske komisije.

RTRS