230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Cerovac: Održan seminar "Kontinuirani profesionalni razvoj"

U organizaciji Britanskog savjeta iz Sarajeva i škole stranih jezika "Cerovac", u petak, 29. marta 2013. godine, održan je seminar na temu "Kontinuirani profesionalni razvoj".

130330-cerovac3

 

Seminaru su prisustvovali profesori osnovnih i srednjih škola, kao i profesori škole Cerovac. Predavač na  seminaru je bila gđa Ćamila Kubura, magistar engleskog jezika i književnosti, iz Sarajeva. Gđa Kubura je, nakon uvodnog predstavljanja Britanskog savjeta kao institucije koja, između ostalog, ima i misiju da podržava i  podstiče profesionalni razvoj profesora engleskog jezika u BiH, u narednih sat vremena provela prisutne kroz jedno životno i primjenjivo predavanje koje je za cilj imalo približiti pojam kontinuiranog profesionalnog razvoja i njegov značaj.

130330-cerovac1

Takođe su prikazani i konkretni primjeri iz prakse, kao i Internet platforma koja predstavlja jedan funkcionalni segment "Okvira za profesionalni kontinuirani razvoj nastavnika engleskog jezika" koji razvija Britanski savjet. U nekim zemljama okruženja ove smjernice već predstavljaju zvaničan resurs za profesionalni razvoj čiji rezultat jeste podizanje kompetencija nastavnika i unapređenje kvaliteta nastave engleskog jezika.
Kroz dijalog sa učesnicima seminara zaključeno je da su za kontinuirani profesionalni razvoj potrebni i sljedeći preduslovi:

  • obrazovni sistem koji omogućava i podržava profesionalni razvoj
  • ispoljavanje kreativnosti i inicijative u implementaciji promjena
  • nastava usmjerena na učenika
  • timski rad prilikom planiranja, pripreme, realizacije i analize nastavnog procesa,
  • saradnja sa roditeljima i lokalnom zajednicom,
  • stalna procjena i samoprocjena sopstvenog rada,
  • napredovanje u profesiji koje je stimulisano na različite načine.

Britanski savjet je već počeo da kreira tematske radionice na osnovu iznesenih prijedloga profesora engleskog jezika u BiH. Neke od tih radionica su upravo imale svoje prvo predstavljanje i, prema našim saznanjima, iskustva su pozitivna. Nadamo se da će neke od tih radionica biti održane i u Trebinju i da daljina, kao ni do sada, neće predstavljati problem predavačima i saradnicima Britanskog savjeta.

130330-cerovac2