230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prilika za nezaposlene

JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u ovoj godini realizovaće pet projekata ukupne vrijednosti 18.643.243 KM za zapošljavanje 5.070 lica.

130518-posao

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisali su 7. maja u „Glasu Srpske" Javni poziv poslodavcima, nezaposlenim licima i lokalnim zajednicama za korišćenje sredstava u okviru sljedećih projekata: „Projekta podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u 2013. godini", „Projekta zapošljavanja u poljoprivredi Republike Srpske u 2013. godini", projekta pod nazivom „Korišćenje preostalih sredstava po izmjenama Projekta podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca VRS „Zajedno do posla"", projekta „Podrška sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika" i projekta namjenjenog jedinicama lokalne samouprave za korišćenje sredstava za organizovanje i izvođenje javnih radova.

„Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u 2013. godini"

„Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u 2013. godini", čija je ukupna vrijednost 8.099.000 KM, obuhvata samozapošljavanje i zapošljavanje kod poslodavaca 2.927 nezaposlenih lica sa stepenom stručnog obrazovanja od nekvalifikovanog do visoke stručne spreme, koja su prijavljena na evidenciju Zavoda za zapošljavanje prije objavljivanja Javnog poziva.

Sufinansiranje samozapošljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca obaviće se kroz dvije komponente. Prva komponenta se odnosi na zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske za 986 lica u iznosu od 2.900.000 KM, dok druga komponenta obuhvata zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje u razvijenim i srednje razvijenim opštinama Republike Srpske za 1.941 lice u iznosu od 5.199.000 KM.

Pravo učešća na konkursu imaju poslodavci iz Republike Srpske iz oblasti privrede, uz uslov da su registrovani u skladu sa zakonskim propisima, da izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa zakonom, da su ekonomski sposobni da realizuju program, da prema njima nije pokrenut ni otvoren stečajni postupak i da zapošljavaju lica koja su prijavljena na evidenciji Zavoda prije objavljivanja Javnog poziva, osim korisnika novčane naknade, lica koja ostvaruju pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje u trajanju od tri godine ukoliko sa tim stažom osiguranja ispunjavaju uslove za starosnu penziju, invalidnih lica, lica koja se prvi put prijavljuju na evidenciju po završenom školovanju i djece poginulih boraca VRS. Poslodavac ne može da zapošljava lica kojima je kod istog prestao radni odnos na neodređeno vrijeme u posljednjih 12 mjeseci, a broj zaposlenih lica ne smije da bude manji za posljednja tri mjeseca, koji prethode mjesecu u kome je podnijet zahtjev za odobravanje sredstava, osim u slučaju normalne fluktacije radnika i isteka ugovora o radu na određeno vrijeme. Poslodavac je, takođe, dužan da prilikom konkurisanja za odobravanje sredstava dostavi program u kome će obrazložiti potrebe i razloge prijema novih radnika.

Da bi se sredstva odobrila za samozapošljavanje, nezaposleno lice treba da registruje ili pokrene postupak registracije djelatnosti iz domena privrede u skladu sa zakonskim propisima, a nakon objavljivanja Javnog poziva. Takođe, lice koje podnosi zahtjev za odobrenje sredstava za samozapošljavanje treba da je prijavljeno na evidenciji nezaposlenih lica prije objavljivanja Javnog poziva, osim korisnika novčane naknade, lica koja ostvaruju pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje u trajanju od tri godine ukoliko sa tim stažom osiguranja ispunjavaju uslove za starosnu penziju, invalidnih lica, lica koja se prvi put prijavljuju na evidenciju po završenom školovanju i djece poginulih boraca VRS, da spada u utvrđenu ciljnu grupu i da dostavi program u kojem će obrazložiti djelatnost kao i način rada i sticanja profita.

Sredstva se neće odobravati nezaposlenim licima koja su u dosadašnjem periodu koristila sredstva Zavoda za samozapošljavanje i Budžeta RS, kao ni onim licima koja su u posljednjih 12 mjeseci prije objave Javnog poziva obavljala istu ili sličnu djelatnost i istu su odjavili. Takođe, sredstva se neće odobravati nezaposlenim licima, koja namjeravaju da pokrenu organizovanje igara na sreću, lutrije i mjenjačnice, noćnih klubova, udruženja građana i slično.

Javni poziv je otvoren 60 dana od dana objavljivanja, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 6. jul tekuće godine.

„Projekat zapošljavanja u poljoprivredi Republike Srpske u 2013. godini"

JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS realizuju „Projekat zapošljavanja u poljoprivredi Republike Srpske u 2013. godini", čija je ukupna vrijednost 3.925.000 KM.

Projektom je obuhvaćeno samozapošljavanje lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica, a istovremeno obavljaju poljoprivrednu djelatnost u okviru vlastitog nekomercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Takođe, Projekat predviđa sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih lica u poslovnim subjektima, čija je djelatnost iz oblasti poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda.

Program podrazumjeva samozapošljavanje na period od minimalno 24 mjeseca i zapošljavanje kod poslodavca na period od minimalno 12 mjeseci nezaposlenih lica sa stepenom stručne spreme od nekvalifikovanog do visoke stručne spreme, koja aktivno traže zaposlenje i prijavljeni su na evidenciju Zavoda prije objavljivanja Javnog poziva. Planirano je samozapošljavanje i zapošljavanje kod poslodavaca za ukupno 550 lica i to kroz dvije komponente.

Prva komponenta obuhvata zapošljavanje kod poslodavaca- komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava i u drugim poslovnim subjektima iz oblasti poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda i samozapošljavanje lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u okviru vlastitog nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u nerazvijenim opštinama RS, dok se druga komponenta odnosi na zapošljavanje kod poslodavaca- komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava i u drugim poslovnim subjektima iz oblasti poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda i samozapošljavanje lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u okviru vlastitog nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u razvijenim i srednje razvijenim opštinama RS.

Pravo učešća imaju komercijalna poljoprivredna gazdinstva, koja su registrovana kao preduzetnici i privredni subjekti iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, a ispunjavaju uslove Javnog poziva i zapošljavaju lica iz utvrđene ciljne grupe. Uslovi za poslodavce su sljedeći: da su kod programa novog zapošljavanja registrovani u skladu sa zakonskim propisima; da izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa zakonom; da su ekonomski sposobni da realizuje program; da dostave poslovni program u kojem će obrazložiti potrebe i razloge prijema novih radnika; da nije pokrenut ni otvoren stečajni postupak; da se zapošljavaju lica koja su prijavljena na evidenciji Zavoda prije objavljivanja javnog poziva, osim korisnika novčane naknade, lica koja ostvaruju pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje u trajanju do tri godine ukoliko sa tim stažom osiguranja ispunjavaju uslove za starosnu penziju i invalidnih lica, lica koja se prvi put prijavljuju na evidenciju po završenom školovanju i djece poginulih boraca VRS; da ne zapošljavaju lica kojima je kod istog poslodavca prestao radni odnos na neodređeno vrijeme u posljednjih 12 mjeseci; da broj zaposlenih nije manji za posljednja tri mjeseca, koji prethode mjesecu u kome je podnijet zahtjev za odobravanje sredstava, osim u slučaju normalne fluktuacije radnika i isteka ugovora o radu na određeno vrijeme. U skladu sa zakonom o poljoprivredi kod novog zapošljavanja nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva može zaposliti nove radnike koji nisu članovi porodice.

Sredstva se neće odobravati poslodavcima koji u dosadašnjim projektima nisu namjenski koristili odobrena sredstva i poštovali obaveze i pravnim licima koja imaju neizmirene obaveze prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i JP „Robne rezerve Republike Srpske" Banja Luka.

Da bi se sredstva odobrila fizičkim licima u programu samozapošljavanja, podnosilac zahtjeva mora da ispunjava sljedeće uslove: da ima prebivalište u Republici Srpskoj; da je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava RS; da ima razrađen poslovni plan za poslovne aktivnosti, koje se odnose na poljoprivrednu proizvodnju, preradu i prodaju poljoprivrednih proizvoda, sa posebnim naglaskom na samoodržive projekte u kojem će obrazložiti planirani način obavaljanja djelatnosti i sticanja profita, te da se zapošljavaju lica koja su na evidenciji Zavoda. Za lica koja se udružuju u zadruge potreban je dokaz o udruživanju, odnosno dokaz o registraciji zadruge u skladu sa zakonskim propisima, koji regulišu ovu oblast.

Sredstva se neće odobravati nezaposlenim licima koja su u dosadašnjem periodu koristila sredstva Zavoda za samozapošljavanje i Budžeta RS kao ni onim licima koja su u posljednjih 12 mjeseci prije objave Javnog poziva obavljala istu ili sličnu djelatnost i istu odjavili, te fizičkim licima koja imaju neizmirene obaveze prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i JP „Robne rezerve RS" Banja Luka.

Javni poziv je otvoren 90 dana od dana objavljivanja, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 5. avgust tekuće godine.

Korišćenje preostalih sredstava po izmjenama Projekta podrške zapošljavanju djece poginulih boraca VRS, ratnih vojnih invalida VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske „Zajedno do posla"

JU Zavod za zapošljavanje RS raspisala je Javni poziv za korišćenje sredstava po Projektu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca VRS, ratnih vojnih invalida VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca VRS „Zajedno do posla" po izmjenjenim kriterijumima, s obzirom da nije u potpunosti realizovan.

Ponovnim Javnim pozivom će se sufinansirati samozapošljavanje i zapošljavanje kod poslodavaca kroz tri komponente. Prva komponenta obuhvata sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca za 684 lica iz kategorije demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca VRS u iznosu od 3.000 KM po nezaposlenom licu, što ukupno iznosi 2.052.000 KM. Druga komponenta se odnosi na sufinansiranje samozapošljavanja za 107 lica iz kategorije demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida u iznosu od 4.500 KM po jednom licu, što ukupno iznosi 481.500 KM. Treća komponenta podrazumjeva sufinansiranje samozapošljavanja za 147 djece poginulih boraca VRS u iznosu od 5.000 KM po nezaposlenom licu, što ukupno iznosi 735.000 KM.

Pravo učešća imaju preduzeća, zadruge, opštine, javne službe, državne i druge institucije, preduzetnici i drugi poslodavci koji ispunjavaju uslove i zapošljavaju lica iz utvrđene ciljne grupe. Poslodavac može konkurisati za odobravanje sredstava pod sljedećim uslovima: da je registrovan u skladu sa zakonskim propisima; da izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa zakonom; da je korisnik ekonomski sposoban da realizuje program; da dostavi poslovni program u kojem će obrazložiti potrebe i razloge prijema novih radnika; da prema korisniku nije pokrenut ni otvoren stečajni postupak; da se zapošljavaju lica koja su prijavljena na evidenciji Zavoda prije objavljivanja Javnog poziva, osim korisnika novčane naknade, lica koja ostvaruju pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje u trajanju do tri godine ukoliko sa tim stažom osiguranja ispunjavaju uslove za starosnu penziju i invalidnih lica, lica koja se prvi put prijavljuju na evidenciju po završenom školovanju i djece poginulih boraca VRS; da ne zapošljava lica kojima je kod istog poslodavca prestao radni odnos u posljednjih 12 mjeseci; da broj zaposlenih nije manji za posljednja tri mjeseca, koji prethode mjesecu u kome je podnijet zahtjev za odobravanje sredstava, osim u slučaju normalne fluktuacije radnika.

Da bi se sredstva odobrila za samozapošljavanje, nezaposleno lice treba da ispunjava sljedeće uslove: da je registrovao ili pokrenuo postupak registracije djelatnosti u skladu sa zakonskim propisima, a nakon objavljivanja javnog poziva; da je prijavljen na evidenciji nezaposlenih lica prije objavljivanja javog poziva, osim korisnika novčane naknade, lica koja ostvaruju pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje u trajanju od tri godine ukoliko sa tim stažom osiguranja ispunjavaju uslove za starosnu penziju, invalidnih lica, lica koja se prvi put prijavljuju na evidenciju po završenom školovanju i djece poginulih boraca VRS; da spada u utvrđenu ciljnu grupu i da dostavi program u kojem će obrazložiti djelatnost kao i način rada i sticanja profita.

Javni poziv je otvoren 60 dana od dana objavljivanja, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 6. jul tekuće godine.

„Podrška sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika"

JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske realizuje projekat „Podrška sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika".

Projektom je obuhvaćeno sufinansiranje zarada 655 mladih lica srednje, više i visoke stručne spreme sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, koji nemaju radnog iskustva, a koje im je potrebno kao uslov za zasnivanje radnog odnosa. Zapošljavanje se sufinansira za 530 lica sa srednjom stručnom spremom, 20 lica sa višom stručnom spremom i za 105 lica sa visokom stručnom spremom.

Projektom se finansira neto plata pripravnika i to za srednju stručnu spremu u iznosu od 300 KM, za višu stručnu spremu u iznosu od 400 KM i za visoku stručnu spremu u iznosu od 550 KM, uvećana za iznos pripadajućih poreza i doprinosa iz ličnih primanja od čega Zavod za zapošljavanje finansira 70% bruto plate pripravnika, dok poslodavci finansiraju preostalih 30% bruto plate. U skladu sa svojim mogućnostima i internim aktima poslodavac može pripravniku isplatiti i veća sredstva od predviđenih.

Za odobravanje sredstava mogu konkurisati poslodavci iz Republike Srpske iz oblasti privrede, poljoprivrede i pravosuđa i to pod uslovom da su registrovani u skladu sa zakonskim propisima, da izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa zakonom, da su ekonomski sposobni da realizuje program, da dostave program u kojem će obrazložiti potrebe i razloge prijema pripravnika, da nije pokrenut ni otvoren stečajni postupak i pod uslovom da se zapošljavaju lica iz utvrđene ciljne grupe koja aktivno traže zaposlenje, a prijavljena su na evidenciju nezaposlenih prije objavljivanja Javnog poziva, osim invalidnih lica, lica koja se prvi put prijavljuju na evidenciju po završenom školovanju i djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Javni poziv je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 5. jun tekuće godine.

„Jedinicama lokalne samouprave za korištenje sredstava za organizovanje i izvođenje javnih radova"

U skladu sa usvojenim Akcionim planom zapošljavanja u 2013. godini u RS kroz Projekat podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju obezbijeđena su sredstva u iznosu od 500.000 KM za organizovanje i izvođenje javnih radova.

Javni radovi će se finansirati po sljedećim uslovima: maksimalan iznos sredstava po javnom radu iznosi 40.000 KM, učešće fizičkog rada u poslovima javnog rada, koje će se finansirati, je minimalno 75% , a maksimalni rok za izvođenje radova ne može biti duži od četiri mjeseca. Nosioci aktivnosti po Javnom pozivu su Zavod za zapošljavanje RS i Jedinica za koordinaciju projekata pri Ministarstvu zdravlja i socijlane zaštite RS.

Program podrazumjeva sufinansiranje projekata koji se odnose na izgradnju, odnosno sanaciju opštinske javne infrastrukture i projekata vezanih za održavanje i zaštitu životne sredine.

Projekat i specifikacije pripremljeni u skladu sa pravilima struke, propisima i standardima usvojenim od strane nadležnih organa podnosi lokalna zajednica Jedinici za koordinaciju projekata, koja je zadužena za ocjenu kvaliteta projekta. Nakon odobrenja od strane Jedinice za koordinaciju projekata, jedinica lokalne samouprave pristupa izboru izvođača radova u skladu sa propisima iz oblasti javnih nabavki.

Javni poziv je otvoren 90 dana od dana objavljivanja, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 5. avgust tekuće godine.

Detaljnije informacije o projektima mogu se dobiti u filijalama Zavoda za zapošljavanje RS i na internet stranici Zavoda www.zzzrs.net. (Radio Nevesinje)