230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gradski tamburaški orkestar Banja Luka održao koncert u Trebinju (foto+video)

U organizaciji Turističke organizacije grada Trebinja večeras je u Domu kulture pod dirigentskom palicom Jelene Jovanić održan koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka.

130601-koncert04

Na programu koncerta bile su popularne melodije domaćih autora, koje su obilježile domaću muzičku scenu u proteklih nekoliko decenija, ali i neke kompozicije koje su doživjele praizvedbu.

Koncert je svojim izvanrednim pjevačkim sposobnostima uljepšala solista Aleksandra Radović. Jelena Jovanić bila je dirigent i umjetnički rukovodilac orkestra. Prema njenim riječima trebinjska publika je sa oduševljenjem i radošću prihvatila večerašnji koncert, te je gromoglasnim aplauzima ispraćala svaku kompoziciju, te dodala da je to veliki motiv za dalji rad orkestra. Pokrovitelj koncerta je grad Trebinje.

Gradski tamburaški orkestar Banja Luka protekle noći takođe je održao koncert u Berkovićima.

130601-koncert05

Grupa zaljubljenika u tamburu osnovala je početkom 2011. Gradski tamburaški orkestar, sa željom da se publici pokaže da je tambura nešto više od instrumenta koji prati folklorni ansambl.

Ovaj orkestar ima oko 50 aktivnih članova, a članovi čine veliki izvođački sastav, kamerni ansambl i pionirski sastav. Orkestar okuplja sve profesije, od učenika do univerzitetskih profesora, i sve generacije tako da sviraju tamburaši od 7 do 77 godina.
Orkestar je do sada održao više od 700 koncerata i festivalskih nastupa u Republici Srpskoj i u mnogim zemljama Evrope, od Grčke, i svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, preko Rumunije, Mađarske, Austrije, Češke, Italije, Francuske i Španije. Krunu uspeha u koncertnoj sezoni 2012. predstavlja Velika zlatna plaketa na prestižnom tamburaškom festivalu „Starčevačka tamburica", koji se više od decenije održava u Pančevu.
Među mnogim osvojenim nagradama, članovima ovog muzičkog društva ipak su najdraža priznanja koja su dobili u svom gradu: Skupština grada Banja Luka 2009. dodjelila im je plaketu grada za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, a na Vidovdan, 28. juna prošle godine, Ordenom Njegoša prvog reda odlikovao ih je predsjednik Republike Srpske.

Ulaznice za večerašnji koncert Gradskog tamburaškog orkestra bile su besplatne.

USKORO VIDEO