230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Promovisana knjiga "Možda niste znali o Nevesinju" autora Dragomira Grahovca

U organizaciji Radio Nevesinja i Narodne biblioteke Nevesinje sinoć je u prepunoj galeriji Doma kulture promovisana knjiga "Možda niste znali o Nevesinju" autora Dragomira Dragana Grahovca.

130603-nisteznali

Knjiga sadrži preko 300 zanimljivih detalja iz nevesinjskog kraja o kojima je šira javnost vrlo malo upoznata. Iako su prve asocijacije na pominjanje Nevesinja bune i ustanci, knjiga otkriva i druge detalje vezane za stalnu borbu Nevesinjaca sa vremenom - poplavama, snjegovima, zemljotresima, ali i živopisnoj prirodi, narodnim predanjima, starinama, neobičnim pojavama i kulturno-istorijskom naslijeđu.
Koje poznate ličnosti vuku korijene iz nevesinjskog kraja, ko su bili legendarni Nevesinjci ?

Zanimljivostima iz Nevesinja o kojima je nekada pisala svjetska štampa, ali i o Nevesinjcima kojim ni svjetska slava nije bila dovoljna da dobiju veći publicitet u rodnom kraju.
- Sve ove godine, odmaknut od zavičaja, tragam i sakupljam iz štampe sve napisano o Nevesinju, malo šta od ovoga što nam knjiga donosi, mogao sam da pročitam ranije, sjetio sam se čitajuci ovu knjigu, mnogih dragih ljudi, mnogih neizbrisanih slika iz prvih taloženih sjećanja na djetinjstvo iz svojih nevesinjskih godina - napisao je Pero Zubac u recenziji knjige.
O knjizi su govorili predsjednik SPKD "Prosvjeta" Nevesinje Branislav Miković, starješina Sabornog hrama u Nevesinju Zoran Ilić, direktorica Narodne biblioteke Nevesinje Ljilja Ivezić, Branislav Đogović urednik izdanja i sam autor.

130603-nisteznali1
Promoteri su govoreći o knjizi mahom istakli da je knjiga nešto potpuno novo i potpuno neobično napisano o Nevesinju i Nevesinjcima. Jedinstvena publikacija, prava riznica zanimljivosti iz nevesinjskog kraja, značajna istorijska građa koja može posluziti i kao turistički vodič.

Dragomir Grahovac je rođen u Nevesinju. Od 2000. godine radi kao novinar u Radio Nevesinju. Bio je dopisnik dnevnih listova Pres, Blic, Dan, Sport i Radija Dojče Vele.

Bavi se enigmatikom i učestvuje u organizaciji kulturno-zabavnih i sportskih priredbi.
Izdavači su opština Nevesinje i SPKD "Prosvjeta" Nevesinje, a recenziju potpisuju Pero Zubac i Žarko Janjić.

(Virtualna Hercegovina)