230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mlade Trebinjke zablistale na Prvenstvu Crne Gore u šahu

U prepunoj sali Sportskog centra u Nikšiću za vikend je održano Prvenstvo Crne Gore za mlade u ubrzanom šahu.

130605-sahistkinje Učestvovalo je 124 takmičara najboljih škola šaha i klubova iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Herceg Novog, Bara, itd.
U velikoj konkurenciji za titulu Prvaka Crne Gore u šahu, Trebinjke Marija Benderać i Helena Ivelja ostvarile su zapažene rezultate.
U grupi djevojčica do 8 godina, sedmogodišnja Helena Ivelja podijelila je 1-2. mjesto sa 3 poena iz 4 odigrane partije i po dodatnim kriterijumima se našla na 2. mjestu sa osvojenom srebrnom medaljom. Nedostatak sportske sreće jedini je razlog što Helena nije dobila i 4. partiju i sa maksimalnim brojem bodova postala Prvakinja Crne Gore, u ovoj uzrasnoj grupi u kojoj će i dogodine imati pravo takmičenja. Helena je kao druga zadržala dobre izglede da bude uvrštena na Prvenstvo Evrope za mlade šahiste, koje će se održati u Budvi 24. i 25. septembra.
U grupi djevojčica do 10 godina, Marija Benderać sa 3 pobjede iz pet partija našla se na 3. mjestu sa osvojenom bronzanom medaljom. I Marija je mogla do prvog mjesta kada je u poslednjem kolu protiv direktne konkurentkinje u nadmoćnoj poziciji napravila grubu grešku i izgubila.
Marija i Helena individualno rade sa Fide majstorom Srđanom Benderaćem i članice su ŠK „Mladost" iz Nikšića, a porodice finansiraju njihove nastupe na turnirima.
Inače, šah je u Crnoj Gori podignut na jedan visok nivo, poput nekih evropskih zemalja kao Španija, Norveška gdje je šah (obavezan) predmet u Osnovnim školama.
U trebinjskom šahovskom klubu „Leotar" postoji škola šaha, ali zbog skromnog budžeta klub se već godinama ne takmiči.