230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Imaju li građani ekološku svijest?

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju RS u saradnji sa konzorcijumom koji čine Agencija za odnose s javnošću "Info 5, "World media" i Institut za građevinarstvo (IG) iz Banja Luke, održalo je u Trebinju seminar i javnu diskusiju na temu "Kampanja za podizanje javne svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom".

130605-diskusija2

Saša Dunović, stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Institutu za građevinarstvo rekao je da je cilj održavanja javne rasprave da se kroz promociju Kampanje za podizanje javne svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom jača svijest građana i institucija na koji način treba razvrstavati i zbrinjavati komunalni otpad, te šta to znači za zaštitu životne sredine.

130605-diskusija1

- U zadnjih deset godina dosta se uradilo na tom planu. Počelo se izgradnjom određenih regionalnih deponija i konceptom regionalnog upravljanja čvrstim otpadom u nekim regijama, a istovremeno se pojavila potreba da se posveti malo više pažnje edukaciji stanovništva, odnosno javnosti, opštinskih službenika, komunalnih radnika o pravilnom upravljanju čvrstim otpadom. Osim toga činjenica je da malo koja opština zadovoljava evropske standarde o deponovanju otpada, gdje se opštine jedne regije udružuju i rade sanitarnu deponiju po evropskim standardima.

Neke od tema diskusije bile su koristi ulaganja u sanitarne deponije, posljedice koje mogu biti rezultat izbjegavanja ulaganja u izgradnju regionalne deponije i važnosti plaćanja računa za komunalne usluge.

Kampanja se najvećim dijelom finansira iz granta sredstava Kraljevine Švedske u okviru projekta "Opštinski program upravljanja čvrstim otpadom" i dijelom iz sredstava Svjetske banke u okviru Projekta "Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom".

Kampanja će trajati 12 mjeseci uz mogućnost produžetka i realizovaće se na teritoriji Republike Srpske, odnosno na teritoriji osam definisanih regija u skladu sa Prostornim planom Republike Srpske do 2015. godinie i to u Prijedoru, Banja Luci, Mrkonjić Gradu, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Foči i Gacku.