230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kinezi ulaze u ''IAT Svislajon'' - Posao zadržavaju svi radnici

Menadžment "Svislajon Industrije alata Trebinje" postigao je načelni dogovor sa kineskom kompanijom TDK, o izdavanju u zakup pogona reznog i specijalnog alata na pet godina.

130613-iat

Potpisivanje ugovora očekuje se za mjesec, nakon što kineski partner usaglasi prijedlog dokumenta sa zakonima BiH.
Pronalaženjem strateškog partnera, "Svislajon Industrija alata Trebinje" riješiće problem nabavke sirovina i pronalaženja tržišta, a Kinezi su izrazili spremnost i za ulaganje dijela profita u ovo preduzeće, prenio je RTRS.
Cilj oba partnera je da se pokrenu svi proizvodni kapaciteti i da posao zadrži svih 760 radnika.
Predsjednik Sindikalne organizacije metalaca i rudara u "SL Industriji alata Trebinje" Boško Pikula kaže da će ova kompanija uposliti preostali dio kapaciteta IAT-a koji se trenutno ne koristi, što će sigurno doprinijeti i poboljšanju položaja radnika.
- Radiće se u tri smjene. Taj partner je za sada izrazio želju samo za proizvodnju standardnog alata - naglasio je Pikula.
On je istakao da je ovo značajan korak, te da radnici očekuju i definitivno potpisivanje ugovora kako bi ova fabrika konačno stala na noge i imala dovoljno posla.
- Mi smo imali od 30 do 40 odsto uposlenosti naših kapaciteta, a oni će uposliti 100 odsto tih kapaciteta. Mislim da će sigurno biti bolje, a s obzirom na to da ćemo više proizvoditi, očekujemo i da će plate rasti - naglasio je Pikula.
Većinski vlasnik "Industrije alata" Rodoljub Drašković rekao je prošle sedmice da bi ovo preduzeće u roku od mjesec moglo da uđe u partnerstvo sa kineskim investitorima.
On je istakao da će "Industrija alata" uskoro sa Vladom RS riješiti naslijeđene dugove po osnovu poreza i doprinosa.
Rodoljub Drašković je 2007. godine kupio "Industriju alata".
Drašković je rekao da neće biti otpuštanja radnika i dodao da će on ostati vlasnik, a da će kineski partneri, čija je centrala u Njemačkoj, zapošljavati radnike, obezbjeđivati sirovine i tržište, te dio profita ulagati u IAT. Drašković je naglasio da će tako biti u idućih pet godina, poslije čega postoji mogućnost da se Kinezima proda "Industrija alata".
(Glas Srpske)