230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Operacija kino u Trebinju

U okviru projekta "Operacija kino" putujućeg kina Sarajevo Film Festivala, večeras je na platou ispred Doma kuluture u Trebinju počeo trodnevni program u sklopu kojeg će trebinjska publika imati priliku pogledati filmove PRINCE AVALANCHE, reditelja Davida Gordona Greena, BLANCANIEVES, Pabla Bergera i NAJBOLJA PONUDA, Giuseppea Tornatorea kojim će program biti zatvoren u subotu.

130627-kino1

Ulaz na sve projekcije je besplatan! 

Operacija kino, projekat putujućeg kina Sarajevo Film Festivala, proteklih dana posjetila je Bosansku Krupu, Gornji Vakuf-Uskoplje i Ravno.

Prije svake projekcije biće prikazan i po jedan od tri pobjednička filma programske cjeline Punk Cinema koja je namijenjena mladim filmskim autorima amaterima. Riječ je o filmovima PK / 12 / SA, autora Dražena Grujića, FACEBOOK TAKEOVER, autora Malika Kurta i Almina Vranca te 4, autorica Tine Balte, Arnele Šarkinović i Iris Bevande.

Prince Avalanche - Četvrtak 27. jun - 21 h

Zamišljeni i strogi Alvin i brat njegove djevojke, Lance, pomalo priglup i nesiguran u sebe, odlaze iz grada kako bi proveli ljeto u osami, farbajući linije na mjesnom autoputu oštećenom u požaru. Kako se predaju poslu u prekrasnom krajoliku, počinju otkrivati detalje jedan o drugom i napeti odnos s početka filma vodi nas u rađanje neobičnog prijateljstva.

Režija: David Gordon Green

Zemlja: SAD
Vrijeme: 94 min

Blancanieves - Petak 28. jun - 21h

Redateljsko ostvarenje Pabla Bergera svojevrsan je omaž nijemom filmu, ali i zlatnom dobu legendarnih matadora. Dobitnik je više od 30 priznanja među kojima je i čak deset prestižnih nagrada Goya, uključujući i one za najbolji film i originalni scenarij.

Film govori o Carmenciti, kćerki nekada legendarnog matadora Antonia Villalte, koji je ostao paralizovan nakon nesreće u areni i koji još tuguje za suprugom koja je umrla na porodu.
Ubrzo Villalta ženi medicinsku sestru Encarnu, a odgoj svoje kćeri Carmen prepušta baki, nekadašnjoj flamenco plesačici. Ljubomorna Encarta pokušava ubiti Carmenitu, ali ona nekako uspijeva pobjeći, no usljed nemilog događaja izgubi pamćenje. Carmen otkriva svoj nevjerovatni talenat i postaje slavni matador Blancanieves.

Režija: Pablo Berger

Zemlja: Francuska; 2012
Vrijeme: 104 min

Najbolja ponuda - Subota 29. jun - 21h

Film o neobičnoj ljubavi u Beču, u svijetu aukcija, luksuznih hotela i finih restorana, gdje se prepliću životi jednog gordog starijeg čoveka, mudrog mladića i misteriozne žene iz južnog Tirola.

Virgil Oldman je bogat, poznat, talentovan i beskrupulozan aukcionar i kolekcionar čiji elitizam, kombinovan sa opsesivno-impulsivnim tendencijama, nadoknađuje njegovu usamljenost. Najveću radost daje mu njegova tajna kolekcija ženskih portreta iz svake ere i svakog žanra, koje je sakupio na nepošten način i bez kajanja. Kada ga kontaktira nasljednica, koja želi da proda izvjesna umjetnička djela, on je iznerviran činjenicom da ona komunicira sa njim samo telefonom. Ubrzo to počinje da ga intrigira, da bi konačno postao opčinjen misterijom koja je okružuje. Njihov odnos, uz još dvoje novih prijatelja, promijeniće njegov svijet na nevjerovatne načine.

Režija: Giuseppe Tornatore

Zemlja: Italija, 2013
Vrijeme: 124 min