230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Marija Pikić: Još nisam pogledala "Berinine čakre"

Nakon što je snimila igrani film "Djeca" Aide Begić te dobila "Srce Sarajeva" za ulogu Rahime, mlada glumica Marija Pikić snimila je "Berinine čakre" s rediteljem Farukom Lončarevićem. Iako je postprodukcija završena, Pikić film još nije pogledala.

120518-marija1

MARIJA PIKIĆ, JEDNA OD NAJBOLJIH BH. MLADIH GLUMICA

"Pikić: "Kriza" mi je prvi sitkom

- Koliko mi je poznato, Lončarević je organizirao interno prikazivanje filma za kolege i prijatelje. Pogledao ga je, između ostalih, Elmir Jukić. Iskreno, ne znam za šta ga reditelj čuva, da li za neki festival. Vrlo brzo sam nakon "Djece" snimila "Berinine čakre", nekako se sve uvezalo, iako su to potpuno različiti filmovi. "Berinine čakre" govore o osjetljivoj ljudskoj priči koja se, nažalost, dešava u mnogim porodicama, a niko nije javno o tome govorio. Faruk je uzeo stvari u svoje ruke i mogu reći potpuno naturalistički pokazao šta se dešava unutar jedne porodice u kojoj majka umire. Tema je bila teška, specifična. Nije baš bilo mnogo veselo, ali su iskustvo i škola veliki. Naučiti toliko stvari od Branka Đurića i Mire Furlan bilo je privilegija - kaže Pikić.

Jedna od najboljih mladih glumica BiH upisat će četvrtu godinu Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, gdje se trenutno i nalazi, a za vikend će, kaže, pobjeći u Sarajevo.

- Tamo živi veći dio moje rodbine i Sarajevo jednostavno volim baš kao i Sarajevo Film Festival, koji neću propustiti ni ove godine - kaže Pikić, koja je, inače, rođena u Trebinju.

Završila je i snimanje TV serije "Kriza" u kojoj je igrala kćerku Nikole Koje. Nakon epizodne uloge u TV seriji "Cvat lipe na Balkanu" ovo je bio prvi sitkom koji je radila.

Jedan euro

Prije nekoliko godina Marija je u Srbiji snimila i zanimljiv film "Mit o Sizifu", u kojem su igrali i Rambo Amadeus, Lucija Šerbedžija...

- Taj film neće se naći u kinima jer se više radi o artističkom djelu za odabranu publiku. Jedna od specifičnosti filma je što smo svi potpisali ugovore na jedan euro, što je opet bio dio koncepta filma. Sve je, dakle, bilo umjetnički i svi smo ga radili srcem - naglašava Pikić. (Avaz)