230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje:''Jedna BiH, jedna knjiga''

Projekat "Jedna BiH, jedna knjiga", nastao po uzoru na promocije čitanja u zajednicama u SAD-u, počeo je u školama i bibliotekama početkom drugog polugodišta.

130703-knjiga

U ovom projektu je učestvovalo 69 srednjih škola iz 39 gradova. Ambasada SAD-a podijelila je srednjim školama širom zemlje više od 2.000 primjeraka knjige za mlade, autora Šermana Aleksija, "Apsolutno istiniti dnevnik Indijanca na određeno vrijeme". Škole su zatim organizovale grupne diskusije o ovom romanu. Kako je projekat odmicao, učesnici i organizatori su osmislili brojne interaktivne sadržaje i takmičenja, inspirisane književnim djelom.
Mladi iz našeg grada, učenici Srednje tehničke škole i Centra srednjih škola Trebinje uključili su se u ovu priču.

Učenici Tehničke škole otišli su korak dalje i inspirisani tematikom koju knjiga obrađuje, kreirali su 30 - minutni film. Na filmu je radilo 15 učenika dva mjeseca. Kako kažu, sami su pisali scenario, glumili, režirali i montirali.


- Mi smo odlučili da napravimo film pod nazivom "Ljubav među nama" u kome je glavna tema ljubav koja ne poznaje granice i nacije, gdje smo svi jednaki, jer smatramo da je to veliki problem današnjice - rekla nam je učenica Tehničke škole, Dragana Nikić i dodala da je zadovoljna ishodom i prihvatanjem filma na kome su radili sa profesoricom engleskog jezika, Slavicom Grkavac.
Realizaciju projekta pomogla je i Narodna biblioteka Trebinje zajedno sa "Američkim kutkom", odjeljenjem koje djeluje u sastavu ove ustanove.
"Projekat je u cjelini realizovan na engleskom jeziku tako da su svi učesnici imali priliku unaprijediti svoje znanje. Nadamo se da će i ubuduće biti više ovakvih sadržaja kroz koje će se mladi angažovati, vraćati knjigama i buditi u sebi ljubav prema čitanju, rekla nam je Ana Vlatković, bibliotekar koordinator "Američkog kutka".

Projekat "Jedna BiH, jedna knjga" nastao je po uzoru na sličnu inicijativu sprovedenu u Sijetlu, pod nazivom "Jedan Sijetl, jedna knjiga".

Osim diskusija i rada na snimanju filma, mladi Trebinjci su učestvovali i u takmičenjima, organizovanim na nivou BiH. Pisali su eseje i pjesme, crtali ilustracije, inspirisane romanom koji su pročitali. Za njih je posebno organizovano i predavanje o istoriji i kulturnom nasleđu Indijanaca kako bi bolje shvatili kontekst priče o teškom životu mladog Arnolda koji odrasta u nemogućim uslovima. Takođe su komunicirali direkno sa piscem zahvaljujući za njih upriličenom "webchat-u", tj satu ćaskanja sa Šermanom Aleksijem putem interneta. Ovom prilikom oni su dobili odgovore na sva pitanja koja su postavili piscu. Na kraju je nastao i časopis o svim aktivnostima realizovanim kroz projekat.
Profesor engleskog jezika u Ekonomskoj školi, Slađana Musović, priča kako se sve odvijalo - "Način na koji je u knjizi opisano djetinjstvo, taj život u rezervatu, toliko je realan i istinit da pobudi najdublje emocije kod čitalaca. Mi smo najprije dolazili dva puta sedmično dva mjeseca u biblioteku i dikustovali o knjizi, baveći se likovima detaljno, a potom smo upoređivali kako bismo mi to uradili da smo na njihovom mjestu, zatim razlike u mjestu življenja. Svaki naš sastanak je bio jedno pravo umjetničko djelo."
Svoja iskustva o izletu u Sarajevo, gdje je uslijedilo druženje sa vršnjacima koji su takođe uključeni u ovu priču, prenose učenici Centra srednjih škola Trebinje. Oni su takođe izradili kratki film na temu pomenute knjige i prikazali ga prilikom posjete Ekonomskoj školi u Sarajevu.
- Super je bilo družiti se sa učenicima iz Sarajeva, dobra atmosfera, bez ikakvih predrasuda, super smo se uklopili, a sada se čujemo preko Facebook-a, rekla je Anastasija Dodik, učenica trećeg razreda
Projekat "Jedna BiH, jedna knjiga" predviđa još jedno zajedničko druženje mladih iz našeg grada, koje očekujemo početkom školske godine, kažu oduševljeno svi učesnici. Planirano je i prikazivanje oba filma kako bi se svi zainteresovani detaljnije upoznali sa projektom.
Narodna biblioteka Trebinje