230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Slava hora „Sveta Anastasija"

Članovi hora „Sveta Anastasija" iz Trebinja su od trećeg do petog jula bili na pokloničkom putovanju manastirima Lelić, Ćelije, Studenica i Gradac .

130711-hor

Po dolasku u Valjevo i upoznavanja sa istorijom ovoga kraja u valjevskom muzeju, hor je konačio u manastiru Lelić, gde je narednog jutra pojao na Sv. Liturgiji pored moštiju Sv. Vladike Nikolaja. Nakon trpeze u manastirskoj trpezariji i blagoslova igumana lelićkog Avakuma, posjetili su manastir Ćelije. Uz pojanje tropara Sv.ocu Justinu Ćelijskom poklonili su se na njegovom grobu a u manastirskoj crkvi posvećenoj Arhangelima,upoznali se sa životom ovog divnog svetitelja kao i sa istorijom manastira u kome je on služio cijelih trideset godina. U gostoprimnici su se okrepili razgovorom sa sestrama ove svete obitelji uz posluženje i pjesmu .
U manastiru Studenica članovi hora prisustvovali su svenoćnom bdeniju koje je služeno u čast i spomen prepodobne mati Anastasije. Sv.Liturgiju je služio iguman manastira Studenice, visokoprepodobni arhimandrit Tihon sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom. Pojanjem na liturgiji pored kivota mati Anastasije i poučeni besedom o.Vladimira Vukašinovića o jevanđelskom liku svetiteljke , djevojke su na zaista najlepši način proslavile svoju pokroviteljku.
Nakon liturgije nastavljena je radost praznika uz pjevanje naše djece, a domaćini su sve prisutne ugostili trpezom ljubavi u drevnoj trpezariji Sv.Save.
U povratku su posjetili manastir Gradac, gde su okrepljeni ljubavlju i gostoprimstvom igumanije Jefimije i sestara ove svete obitelji, nastavili put za Trebinje.
(Eparhija ZHiP)