230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Večeras izložba Radivoja Milića

Radivoj Milić, diplomirani akademski grafičar priređuje samostalnu izložbu večeras 1. avgusta 2013. godine u Muzeju Hercegovine u Trebinju sa početkom u 20 i 30 časova.

130801-radivojplakat

 

Prividni život platonovskog pećinskog čovjeka i ideja izbavljenja znanjem vječne istine otkrila nam se u Modernoj kroz jednu još strašniju pećinu, jedne još jače negve, jednu još "hladniju" vatru i jedan još stvarniji privid - kroz pećinu u nama. Otuda je čovjek bijegom iz utrobe zemlje u vlastitu utrobu, upao u svoj prazavičaj, u svoju "savremenu pećinu", u samog sebe i svoj besmrtni polemos sa svojim moćima i "svojom" smrću.
Akademski grafičar Radivoj Milić, tragom koji se u svakom trenutku života gubi i mijenja smjer, otkriva istinu o sebi i nama, o našem neprekidnom ratu protiv nas samih. Unutrašnja snaga i moć kojom raspolažemo ne da nam mira i nagoni nas da svijet oko nas, zemlju na kojoj i od koje jesmo, raznesemo na našim "rogovima" i pretvorimo u bezživotnu "prljagu".
S druge strane, kada ostanemo sami sa sobom, sa tamnim dubinama našeg bića, sposobni smo samo da poziramo i da stojimo na vratima pećine, bez smjelosti da uđemo u nju i da je samosaznanjem osvijetlimo. U tom bezilazu naše egzistencije, pretovareni sami sobom, jurišamo na druge (dok ih ima) i "kočimo" se, na kraju, sami nad sobom. Time nas Milić vraća na sam početak života i umjetnosti i svjedoči egzistencijalnu ništavnost čovjekovog istorijskog oslobođenja od nužnosti i sudbine. Štaviše njegovim grafikama i crtežima otkriva se bezdanost našeg savremenog pada u (novo) ropstvo samom sebi, svojim prividnim znanjima i moćima.
doc. dr Drago Perović